FC Utrecht moet zondag aan de bak op Het Kasteel: 'Als we de kansen benutten rollen we Sparta op'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht moet zondag tegen Sparta een 1-2 nederlaag goed maken om zich te plaatsen voor de finale van de play-offs voor Europees voetbal. In de Galgenwaard waren de Rotterdammers effectiever ondanks dat FC Utrecht de meeste kansen kreeg om te scoren.
Luister terug: FC Utrecht - Sparta
Vito van Crooij en Tobias Lauritsen hielpen Sparta aardig op weg. De aanvallers waren betrokken bij beide doelpunten in de eerste helft.
Van Crooij benutte in de 29e minuut een strafschop nadat Tobias Lauritsen door Ruben Kluivert naar de grond was gewerkt. Lauritsen schoot Sparta in de 39e minuut op aangeven van Van Crooij naar een voorsprong van 0-2.
Sander van de Streek: 'Konden ze oprollen'
"Ja het was een domme overtreding van Kluivert, maar ik neem het hem niet kwalijk", reageerde Sander van de Streek. "Hij heeft dit soort fouten nodig om van te leren. Als we de kansen die we krijgen benutten rollen we Sparta helemaal op."

Douvikas scoort cruciale goal

Tasos Douvikas scoorde in de 70e minuut voor de thuisploeg. De Griek was al samen met Xavi Simons van PSV topscorer van het reguliere seizoen van de Eredivisie.

Vol vertrouwen naar het Kasteel

"We zijn de betere ploeg. Ik ben ervan overtuigd dat we gaan winnen op het Kasteel", ging Van de Streek verder. "Nee, dit was niet mijn laatste wedstrijd in de Galgenwaard. Volgende week in de finale wel? Dat zou kunnen", zinspeelde de middenvelder op een vertrek.
Bas Dost: 'Trots ondanks nederlaag'
Ook invaller Bas Dost heeft er vertrouwen in. "Als we dit zondag weer op de mat leggen valt het zeker weten onze kant uit. Het was indrukwekkend hoe we vandaag speelden en ik heb daar van genoten. We mogen trots zijn ondanks de nederlaag."
Michael Silberbauer: 'Het gaat moeilijk worden maar we kunnen het omdraaien'
Beide ploegen ontmoeten elkaar zondag op het Kasteel (aanvang 18.00 uur). De winnaar van het tweeluik stuit op Heerenveen of FC Twente in de eindstrijd van de play-offs om Europees voetbal. FC Twente won donderdag het eerste duel in Friesland (1-2).

FC Utrecht - Sparta: 1-2

0-1 Vito van Crooij (29'/Pen.)
0-2 Tobias Lauritsen (39')
1-2 Tasos Douvikas (70')

Scheidsrechter: Van der Eijk

Liveblog

97' En dan is het tijd. Maar het is nog niet gespeeld. Zondag is de return om 18.00.
96' Hoekschop FC Utrecht. Sagnan met het hoofd. Naast!
95' Dost met het overstapje. Jensen met het schot! Niet hard genoeg.
93' FC Utrecht bouwt weer aan een aanval. Dost verliest het kopduel.
90' Er komt zes minuten blessuretijd bij.
88' FC Utrecht zoekt naar een opening, maar speelt alles via het centrum en loopt steevast in een fuik.
85' WISSEL FC Utrecht. Daar komt Bas Dost. Boussaid gaat eruit.
83' FC Utrecht zoekt nog steeds met beleid naar de gelijkmaker. Het wachten is op Bas Dost.
73' WISSEL FC Utrecht. Jensen komt erin voor een moegestreden Ramselaar.
72' Het kan nog, maar FC Utrecht moet op blijven letten. Sparta kan uit het niets weer levensgevaarlijk worden.
Douvikas maakt de aansluitingstreffer
70' GOAL!!! Douvikas geeft het laatste tikje na een voorzet van Van de Streek. FC Utrecht is terug in de wedstrijd.
66' Olij botst ongelukkig op Viergever. Die gaat naar de grond en moet behandeld worden aan zijn achillespees.
55' Klaiber schiet van afstand. Weer Olij! FC Utrecht moet met een uitgespeelde aanval komen. Met schieten van afstand is Olij niet te kloppen.
53' Vlammend schot van Bozdogan. Daar is Olij weer. De Sparta-doelman stompt weg. FC Utrecht zal met iets beters moeten komen om Olij te verslaan.
46' De tweede helft is begonnen. Sagnan is er bij FC Utrecht ingekomen voor Kluivert.
45' Het is rust bij 0-2. Enigszins geflatteerd, maar wat is Sparta af en toe gevaarlijk.
45' Ramselaar krijgt de bal ineens voor zijn voeten ter hoogte van de penaltystip. Over!
45' De corner levert FC Utrecht niets op.
45' Goede combinatie van FC Utrecht. Klaiber geeft voor. Hoekschop.
41' Douvikas aangespeeld door Klaiber. Met veel krachtsvertoon geeft de Griek een afgemeten pass op Boussaid. De Belg komt met een slap schot. Het blijft 0-2.
41' Het ziet er nu wel heel slecht uit voor FC Utrecht. Ondanks dat de stand geflatteerd is.
Lauritsen brengt Sparta op 0-2
39' GOAL!!! Lauritsen krijgt de bal van Viergever en haalt uit. Barkas is geklopt in de verre hoek.
35' Verschueren kan vrij inkoppen. Barkas redt op de lijn. Daar was het bijna 0-2.
34' Olij en Klaiber nu op de bon na schermutselingen. Beiden GEEL.
32' Van de Streek met de gelijkmaker? Nee!!! O wat een redding opnieuw van Olij.
30' Wat een domme actie van Kluivert. Het kost FC Utrecht uiteindelijk de goal.
Sparta krijgt een strafschop en maakt de 0-1
29' GOAL! Van Crooij schiet vanaf de stip de 1-0 binnen. Barkas gaat de verkeerde hoek in.
28' GEEL voor Douvikas.
27' Sparta gaat op advies van de VAR een PENALTY krijgen. Kluivert hangt met twee handen om de middel van Lauritsen.
17' Nu Sparta weer. Van Crooij schiet tussen de benen van Viergever door. Rakelings langs de paal!
15' Eerdhuijzen laat de bal lopen en bijna is daar Douvikas. Naast!
9' Wat een leuk en open begin van de wedstrijd.
5' Weer een kans voor FC Utrecht! Opnieuw een schot van afstand. Dit keer Toornstra, maar Olij redt nu uit de andere kruising.
3' Ramselaar haalt uit van ruim 20 meter. Olij stompt de bal uit de kruising!
2' Sparta probeert het met een lange trap. De bezoekers zijn meteen gevaarlijk doordat Barkas mis zit.
1' We zijn na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis van Cees Loffeld begonnen met voetballen.
René van den Berg over clubman Cees Loffeld
Het is een minuut stil in Galgenwaard voor Cees Loffeld
Het is een minuut stil in Galgenwaard voor Cees Loffeld © Wessel van Leeuwen/RTV Utrecht

Opstellingen:

FC Utrecht: Barkas; Klaiber, Kluivert, Viergever, v.d.Maarel; Ramselaar, Bozdogan, Toornstra, Boussaid, Douvikas, v.d. Streek.
Sparta Rotterdam: Olij; Sambo, Vriends, Eerdhuijzen, Pinto; Verschueren, Kitolano, De Guzman; V. v. Crooij, Lauritsen, Saito.

Bas Dost klaar om FC Utrecht naar Europees voetbal te leiden

Bas Dost
Bas Dost © Orange Pictures
In de halve finale van play-offs tegen Sparta Rotterdam heeft FC Utrecht-trainer Michael Silberbauer weer de beschikking over Bas Dost. De aanvaller was enkele weken geblesseerd. Nu kan hij in de vier mogelijke duels misschien wel zijn laatste kunststukje laten zien in Utrechtse dienst óf zichzelf verzekeren van Europees voetbal met FC Utrecht.
Deze week vierde Dost zijn 34e verjaardag. "Ik werd als eerste verrast door mijn jongste zoon met een poepbroek om vier uur in de nacht. Daar konden we wel om lachen. Maar ik heb ook een nieuwe toilettas en een spelletje gekregen", zegt Dost met een glimlach.

Hamstringblessure

De play-offs zijn misschien toch ook wel een cadeautje te noemen voor Dost. De aanvaller speelde op 6 mei zijn laatste wedstrijd. In het duel met Cambuur raakte hij geblesseerd aan zijn hamstring. Het zag er niet goed uit, maar toch is hij op tijd fit. "In de eerste wedstrijd ga ik waarschijnlijk ook niet starten. Ik neem dan nog niet veel risico, maar in de tweede wedstrijd wil ik dat risico wel aan gaan. Ik heb daar met de trainer heel goed contact over."
"Toen ik de blessure opliep ging mijn focus direct op de play-offs. En dat heb ik gehaald gelukkig." De spits ging onder andere naar België om zich te laten behandelen, weet ook trainer Michael Silberbauer. "Ik wist dat hij er alles aan zou doen om er klaar voor te zijn. Toen hij hier weer terugkeerde kon je zien dat hij er hard voor had gewerkt."
Dost beseft dat in andere jaargangen FC Utrecht altijd de favoriet was tegen Sparta. "Maar Sparta heeft dit seizoen heel wat respect afgedwongen. We moeten gewoon keihard aan de bak en in de twee wedstrijden laten zien dat we de betere zijn. Ze staan niet voor niks boven ons. We moeten niet denken dat we het op 90 procent af kunnen."

Toekomst Dost

Dost tekende afgelopen zomer voor één seizoen bij FC Utrecht. De aanvaller kwam, mede door blessureleed, in 22 eredivisieduels in actie, waarin hij negen keer scoorde en twee assists wist te verzorgen.
De vraag is of spelen van de play-offs een afscheidstournee van Dost bij FC Utrecht is. "Dat ligt nog helemaal open. Mijn focus ligt daar nu niet op. Ik wil nog genieten en lekker meedoen. Het zag er net goed uit dus ik ben erbij."
"De onzekerheid dat ik volgend seizoen nog geen club heb doet mij totaal niks", zegt de routinier. "Ik ga mij er niet druk om maken. Ik maak op een gegeven moment een keuze en daar sta ik dan achter. Mijn focus ligt wel op voetballen in Nederland."
Bas Dostis op tijd fit voor play-offs: 'Voel mij weer voetballer'