Achter gesloten deuren bereidt FC Utrecht zich voor op de play-offs: 'Ieder detail is belangrijk'

Nick Viergever
Nick Viergever © Orange Pictures
Utrecht - Gaat FC Utrecht in de play-offs tegen Sparta Rotterdam iets heel anders doen? Wie vervangt de geschorste Mike van der Hoorn? Begint Bas Dost in de basis? Enkele vragen die deze week niet beantwoord kunnen worden door het bekijken van de trainingen. Die waren namelijk allemaal besloten. "Dat ene detail kan belangrijk zijn voor doorgaan of niet."
Donderdagavond om 21.00 uur begint FC Utrecht in eigen huis aan de jacht op het nog enige overgebleven Europese ticket. De opponent in de halve finale is Sparta Rotterdam. In de eredivisie verloren de Rotterdammers slechts negen keer, waarvan twee keer tegen FC Utrecht. "Dat zegt niks, dat was de competitie. De play-offs zijn iets heel anders en daar moeten we klaar voor zijn", aldus trainer Michael Silberbauer.
Viergever gaat voor het eerst dit seizoen spelen tegen Sparta. Bij de eerdere twee duels ontbrak hij. "Dat moet wel hè tegen mijn oude club. Dat is wel bijzonder. Ik heb er zin in", zei Viergever.
Ook Silberbauer heeft er zin in. "Ik ga ervan uit dat de spanning zo normaal mogelijk is. Maar het zijn de play-offs, het is speciaal. Natuurlijk zal de druk anders zijn. Maar dat heb je ook nodig in topsport. Druk wil zeggen ook dat het iets betekent, als er geen druk was dan zou het ook niks betekenen."

Vervanger Van der Hoorn

Van der Hoorn is er door zijn rode kaart tegen FC Emmen in de eerste van de twee wedstrijden tegen Sparta niet bij. "Er zal iemand staan die er klaar voor is", zegt Viergever over de positie naast hem. "Ik ga nu niet zeggen wie daar speelt. Wie het ook is, diegene is er klaar voor."
"We gaan het zien", zegt Silberbauer erover. "We willen de wedstrijden in gaan met zoveel mogelijk gesloten kaarten."

Besloten trainingen

Viergever vindt het geen slechte zaak dat de trainingen deze week besloten waren. "Utrecht is een hele open club, eigenlijk te open. Het creëert rust en dat is belangrijk. Tuurlijk moeten er open trainingen zijn voor supporters, maar er mogen ook dagen zijn dat het gesloten is. Dat zie je in de top terug, in het buitenland helemaal."
"Nu we zover zijn gekomen is ieder detail belangrijk", aldus Silberbauer. "We willen er alles aan gedaan hebben om de wedstrijden te winnen. Ik heb nog nooit ergens gewerkt waar er geen besloten trainingen waren."
Trainer Michael Silberbauer: 'Ieder detail is belangrijk in play-offs'
In eerdere competitiewedstrijden heeft Silberbauer 'last' gehad van de open trainingen. De oefenmeester zag dat de tegenstander op bepaalde dingen voorbereid was. "Dat is inderdaad gebeurd. Ik weet een paar wedstrijden waarin de tegenstanders bepaalde dingen wist die we gingen doen."
Het gevaar is wel dat als er nu iets uitlekt dat het vanuit de selectie komt. "Dat is ook goed om te weten", zegt Viergever. "Dan hebben we een ander onderwerp om over te praten", zei Silberbauer daarover. Hij verwacht niet dat er iets uit zal lekken. "Het is belangrijk dat we elkaar kunnen vertrouwen."

FC Utrecht - Sparta Rotterdam begint donderdagavond in Stadion Galgenwaard om 21.00 uur. Het duel is ook live te volgen in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht (93.1 FM).