Dit succesvolle rugbyteam liet bewust een promotiewedstrijd schieten: ‘Geen geld of mensen’

USRS
USRS © USRS.nl
Utrecht - Op het hoogste niveau actief zijn? Dat wil toch iedere sporter. Toch hebben de rugbyers van USRS (Utrechtse Studenten Rugby Society) bewust gekozen om bij de promotiewedstrijd niet op te komen dagen.
Vorige week zaterdag stond de promotie/degradatiewedstrijd tussen eersteklasser USRS en ereklasser Hilversum op het programma. De winnaar van dat duel zou volgend seizoen actief zijn op het hoogste niveau van Nederland. Als je op de uitslagensite van de rugbybond kijkt dan zie je een 35-0 overwinning staan voor Hilversum. Maar er is helemaal geen wedstrijd gespeeld. USRS besloot niet op te komen dagen waardoor Hilversum de zege en het ticket voor de ereklasse heeft gekregen.

USRS eindigde in de kampioenspoule van de eerste klasse als tweede. Hierdoor mochten de Utrechtse studentenrugbyers de promotiewedstrijd spelen.

Eemland uit Amersfoort speelt komende maandag de finale van de landstitel van de ereklasse. Haagsche is om 13.00 uur de tegenstander. Wie er met het landskampioenschap vandoor gaat is live te horen in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht (93.1 FM).

Verklaring

In een verklaring laat het bestuur van USRS weten niet te willen promoveren. En daar zijn verschillende redenen voor. "Er is niet genoeg geld, geen degelijke infrastructuur, een gebrek aan bestuurlijke continuïteit en een krappe selectie", aldus USRS. Volgens de club is het besluit weloverwogen genomen en beseffen ze zich dat dit de gemoederen bezighoudt.
"Spelen in de ereklasse is op dit moment geen optie voor ons als studententeam. We zijn heel trots dat we hiervoor in aanmerking komen, maar het vervolg is onhaalbaar. De manier waarop ereklasseteams tegenwoordig bezig zijn met professionaliseren (spelers kopen, investeren in jeugd, allemaal burgerlijke gadgets waar wij geen geld voor hebben), maakt het voor een studententeam nagenoeg onmogelijk om leuke wedstrijden te spelen", schrijft de Utrechtse rugbyvereniging.
Volgens USRS moet de club op een andere manier met rugby bezig zijn om een ereklasseteam te zijn. "Daar zijn we op dit moment nog niet, dat is op zichzelf al een goede reden om het niet te doen. Als wij ooit klaar willen zijn voor de stap naar de ereklasse, zouden er structurele veranderingen moeten plaatsvinden binnen onze society. Dat is een tijdrovend proces. USRS is het beste studententeam van Nederland, maar we zijn nog niet klaar voor de stap naar de ereklasse", sluit de club af.