Ajax-FC Utrecht, het blijft een speciale wedstrijd: 'Het brengt iets extra's'

© Orange Pictures
Utrecht - Ajax-FC Utrecht, het blijft een speciale wedstrijd. Zelfs nu FC Utrecht zich al geplaatst heeft voor de play-offs en er dus niet veel op het spel staat. Voor de gemiddelde Utrecht-fan krijgt het seizoen heel veel extra glans als er in de Johan Cruijff Arena wordt gewonnen. En dat gebeurt de laatste jaren regelmatig.
In 1957 won DOS, de voorloper van de FC, uit van Ajax. Utrechtse voetbalfans moesten daarna tot het seizoen 1997-1998 wachten op een uitzege in Amsterdam. Dankzij treffers van Michael Mols en John de Jong werd het 2-1 voor Utrecht. In het seizoen 2005-2006 was het weer raak, en sindsdien volgden nog vijf uitzeges.
Silberbauer: als speler al een keer gewonnen in Amsterdam
"Ik heb ook één keer gewonnen in Amsterdam", graaft Utrecht-trainer Michael Silberbauer in zijn geheugen. "Volgens mij met 0-1, door een doelpunt van Edouard Duplan. Maar ik kan het mis hebben." Silberbauers geheugen laat hem inderdaad in de steek. Hij won als speler wel een uitwedstrijd tegen Ajax, maar het werd 2-1 met twee doelpunten van Ricky van Wolfswinkel.
Van de twee andere uitwedstrijden die de huidige Utrecht-trainer in de Johan Cruijff Arena speelde eindigde er één in 1-1 met een Utrechtse treffer van Sander Keller. De andere ging met 4-0 verloren. "Ajax-uit is altijd speciaal. De wedstrijd heeft een derby-gevoel, het brengt iets extra's."
In Een Berg Sport blikken we deze week met Zakaria Labyad vooruit op het duel van zondag.

Twee verschillende ervaringen

Voor Sean Klaiber is Ajax-uit ook speciaal. De Nieuwegeiner speelde als jeugdspeler een paar jaar op de Toekomst, en was van 2020 tot 2022 opnieuw Ajacied. "In mijn eerste periode als kleine jongen heb ik niet zo'n beste ervaring gehad", vertelt de rechtsback van FC Utrecht. "Toen ik terug ging naar Geinoord en vervolgens naar FC Utrecht, voelde dat echt als thuiskomen."
De tweede periode was, ondanks blessureleed, veel beter. "We waren een hele hechte groep, we waren broeders van elkaar. We gingen in het veld voor elkaar door het vuur." Contact met zijn oude ploeggenoten is er nog niet geweest. "Het is nog rustig."
Sean Klaiber: bij Ajax geen beste ervaring als kleine jongen
Bas Dost is er tegen Ajax nog niet bij. Ook voor Luuk Brouwers komt de wedstrijd tegen de uittredend kampioen te vroeg. Het duel begint zondag om 14.30 uur en is live te volgen in Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht.