Trainen met Haaland en De Bruyne: Mikki van Sas (19) leeft jongensdroom bij Manchester City

Mikki van Sas in zijn tijd bij FC Utrecht en Manchester City
Mikki van Sas in zijn tijd bij FC Utrecht en Manchester City © FCUtrecht.nl / ANP
Utrecht - De nog prille loopbaan van doelman Mikki van Sas is er één waar vele voetbaltalenten van zullen dromen. Hij begon bij het Utrechtse Hercules, maar inmiddels is hij alweer drie jaar keeper in de jeugdacademie van Manchester City. En dat op 19-jarige leeftijd. Zelf beseft de geboren Utrechter ook dat zijn leven een jongensdroom is.
Dit had ik nooit durven dromen
Mikki van Sas
In 2016 ruilde Van Sas Hercules in voor FC Utrecht. Om vervolgens na vier jaar, na interesse van meerdere clubs, een transfer te maken naar Manchester City. "Die stap was reusachtig. Het was wel heel erg wennen. In het eerste jaar woonde ik in een gastgezin, dat was fijn en leuk. Het was een echt Engels gezin. Maar ja, ik ging natuurlijk wel in een wildvreemd land wonen op mijn zestiende. Ik dacht weleens wat doe ik mezelf aan, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb."
Inmiddels woont Van Sas op de campus van Manchester City. "Er is altijd wel wat te doen, van pingpongen tot op de Playstation spelen", zegt de keeper. "Je hebt hier alle faciliteiten die je je maar kan wensen."
Van Sas, die zijn middelbare schooltijd doorbracht op het Jordan Lyceum in Zeist, knijpt zichzelf weleens in zijn arm. "Als iemand in mijn periode bij Hercules had gezegd dat ik nu bij Manchester City zou keepen dan had ik hem uitgelachen", vertelt Van Sas. "Ik had het natuurlijk nooit durven dromen, want ja, het is een jongensdroom."

Ontwikkeling

Van Sas is in zijn drie jaar bij City niet alleen maar ouder geworden. "Ik ben een stuk volwassener, ook al ben ik nog maar 19. Fysiek ben ik veel sterker geworden en het tempo ligt hier veel hoger. Ook leer je hier veel qua tactiek want de hele filosofie van Pep Guardiola (de coach van de hoofdmacht van City, red) gaat door de jeugdopleiding."
Mikki van Sas over zijn ontwikkeling in de afgelopen jaren bij City
Op Zoudenbalch in Utrecht liepen de spelers van het eerste van FC Utrecht in de tijd van Van Sas tussen de jeugdspelers. "Hier is dat iets anders. Aan de ene kant van het complex zit het eerste en aan de andere kant de jeugd- en de vrouwentak."
Maar dat is uiteraard niet het enige verschil. "Ik speel hier veel meer wedstrijden, vaak twee in de week. Het is heel druk maar daar hou ik van. Je moet ook het hele land door voor wedstrijden voor allemaal bekers. Bij FC Utrecht trainden we op Zoudenbalch en speelden we vaak maar één wedstrijd in de week."

Trainen met Haaland en De Bruyne

Van Sas, doelman van Manchester City onder 21, mag best wel vaak opdraven aan de 'andere kant' van het complex. "Bijvoorbeeld bij tactische trainingen een paar dagen voor een wedstrijd. Maar ook als de basiself van het eerste moet herstellen, dan mogen wij meetrainen. Dan sta ik opeens op het veld met de beste voetballers van de wereld. Dus het is vanuit de jeugd niet zo dat je dat je die gasten nooit gaat zien."
"Natuurlijk kijk ik tegen ze op. De eerste paar trainingen dacht ik wel van 'Oh my god, dat is Kevin de Bruyne'." Hoe raar het ook klinkt, dat is voor de 19-jarige Van Sas normaal geworden. "Met Nathan Aké en De Bruyne praten we ook weleens gewoon in het Nederlands. Maar met de beste spelers van de wereld op het veld staan dat zou iedereen natuurlijk willen doen. En dat heb ik gedaan... Als je er zo over nadenkt."
Dan voel je je wel 'on the top of the world'
Mikki van Sas over reddingen tegen wereldsterren
De vraag bij menig voetbalfan zal ook zijn of Van Sas de schoten van Erling Haaland, op dit moment topscorer van de Premier League met 36(!) treffers, heeft kunnen keren. "Ja", lacht de keeper. "Maar ik heb er ook een hoop uit het net mogen halen. Dat werkt twee kanten op."
"Tuurlijk denk je dan wel op een training bij een schot van De Bruyne of Haaland van 'ik heb een schot van één van de beste spelers van de wereld gepakt'. Dan voel je je wel 'on the top of the world'."
Van Sas heeft ook al, op 17-jarige leeftijd, zijn officieuze debuut gemaakt in de hoofdmacht van City. "Dat was in oefenwedstrijd tegen Blackpool. De zenuwen vielen mee, maar die waren er wel meer dan normaal." Hij werd negen minuten voor tijd in het veld gebracht door Pep Guardiola.
Bij City traint Van Sas weleens met wereldsterren: 'Natuurlijk kijk ik teen ze op'

Trots

Inmiddels is Van Sas voor jonge keepers in Nederland ook al wel een voorbeeld te noemen. "Daar denk ik eigenlijk niet zo over na. Maar het is natuurlijk een grote eer dat er mensen naar je opkijken. Daar ben ik ook wel trots op."
Ook op zijn prestaties bij City is hij trots. "Ik heb één jaar in de onder 18 gezeten en nu twee jaar in de onder 21. En ieder seizoen ben ik kampioen geworden. Dat je dan die trofee omhoog mag houden ieder jaar is natuurlijk geweldig."
Van Sas heeft af en toe nog contacten met mensen bij FC Utrecht. "Bijvoorbeeld met oud-teamgenoten en oud-trainers. Ik heb bij FC Utrecht een geweldige tijd gehad", vertelt de keeper. "En tuurlijk mis ik Nederland. Dat is het land waar ik ben opgegroeid. Ook ook mijn geboorteplaats Utrecht mis ik. Dat vang ik op door af en toe langs te gaan. Het zou natuurlijk mooi meegenomen zijn om ooit nog in De Galgenwaard te spelen", zegt Van Sas.

Toekomst

Het contract van Van Sas bij City loopt nog één seizoen door. "De stap naar het eerste zou ik heel tof vinden om te maken. Maar überhaupt naar de Premier League. Of het bij City gebeurt, bij een andere club of helemaal niet, dat weet je nooit."
Zijn seizoen bij Manchester City onder 21 zit er inmiddels op, maar hij kan nog niet op vakantie. "Het ligt er aan hoever het eerste in de Champions League komt." Woensdagavond speelt City de return in de halve finale tegen Real Madrid. Het heenduel eindigde in 1-1.
De finale van het kampioenenbal staat op 10 juni gepland. "Wij moeten dan tot die tijd blijven om mee te trainen. Hoe dan ook krijg ik vier weken vakantie. Ik hoop natuurlijk dat ze de finale halen en mijn vakantie een weekje later begint. Wel vet dat ik op de trainingen dan er een heel klein aandeel aan heb mogen leveren."
En tot slot, waar kijkt Van Sas nou stiekem het meeste naar uit als hij weer in zijn geboortestad Utrecht is? "Natuurlijk kan ik een standaardantwoord geven als mijn familie, maar ik kies dan toch voor een broodje carpaccio van Broodje Ben. Mijn vrienden zullen dat beamen, haha.”