FC Utrecht - RKC voor tweede keer stilgelegd en toch niet definitief gestaakt: 'Burgemeester besliste anders'

© Orange Pictures
Utrecht - De competitiewedstrijd tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk is zaterdag alsnog uitgespeeld. Scheidsrechter Ingmar Oostrom had het duel in lijn met de aangescherpte regels van de KNVB tot twee keer toe stilgelegd nadat er bekers vanaf de Bunnikside op het veld waren gegooid. Beide keren gebeurde dat na een goal van FC Utrecht.
Luister terug: FC Utrecht - RKC
Volgens de richtlijnen van de KNVB wordt een wedstrijd in dat geval definitief gestaakt. Oostrom zag daar na overleg met de KNVB en de autoriteiten alsnog vanaf. Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht wilde uit veiligheidsoverwegingen dat de resterende 2 minuten van de blessuretijd werden uitgespeeld.
Mark van der Maarel: 'De burgemeester besliste anders'
"De call is normaal gesproken staken, maar de burgemeester besliste anders", legde Mark van der Maarel uit, "Kennelijk is er in de catacombe afgesproken om niet meer te voetballen en te wachten op het eindsignaal."
Nick Viergever: 'We wilden een statement maken'
"Daar komt het wel op neer", vertelde aanvoerder Nick Viergever, "19.000 duizend man is de dupe van een paar individuen. We wilden een statement maken. De KNVB heeft een duidelijk protocol en de burgemeester heeft het laatste woord. Ik denk dat het zo goed is opgelost. Feit is dat het wel moet ophouden."

FC Utrecht zeker van play-offs

FC Utrecht won de wedstrijd met 2-0. Door de zege is het definitief zeker van de play-offs.
Michael Silberbauer: 'Gelukkig hoeven we dinsdag niet verder'
In de eerste helft miste Tasos Douvikas nog een strafschop. In de tweede helft maakte de Griek alsnog zijn 17e treffer van het seizoen. Daardoor is hij weer alleenheerser in het topscorersklassement. Invaller Zakaria Labyad bepaalde in de blessuretijd de eindstand op 2-0.

FC Utrecht - RKC Waalwijk 2-0

60' Tasos Douvikas (1-0)
90'+3 Zakaria Labyad (2-0)

Scheidsrechter: Oostrom

Liveblog

90'+3 FC Utrecht wint, maar er zal nog lang worden nagepraat over deze wedstrijd, want de aangescherpte KNVB-regels zijn voor het eerst genegeerd.
90'+3 We spelen weer. Burgemeester Dijksma heeft volgens ESPN aangegeven dat de wedstrijd moet worden uitgespeeld. Ze overrulet daarmee de KNVB. En Vaessen houdt nu de bal demonstratief bij zich. Niemand doet meer wat. En Oostrom fluit na twee minuten af.
90'+3 Gek genoeg blijven de spelers op het veld. En de supporters gaan ook niet weg.
90'+3 En nu wordt de wedstrijd definitief gestaakt. Weer liggen er bekers op het veld. Dan moeten ze deze week voor 2 minuten terug om de wedstrijd uit te spelen.
90'+3 GOAL!!! Labyad scoort uit de hoekschop. Hij komt bij de eerste paal binnenlopen en RKC staat te slapen. Misschien is hij er dan toch doorheen.
90'+2 Boussaid! Maakt hij het dan af? Over!
90'+2 Van de Streek moet weer van de grond geraapt worden. De uitvaller is moegestreden.
90'+1 Invaller Labyad speelt walking voetbal. Hij maakt FC Utrecht kwetsbaar. Het lijkt wel of hij geen adem heeft.
90' FC Utrecht komt er niet meer uit. Vijf minuten extra tijd.
86' Douvikas is klaar. Desotte is zijn vervanger.
84' RKC gaat alles of niets spelen.
77' Tweede hoekschop FC Utrecht. RKC had er tot nu toe drie. FC Utrecht doet er niets mee. Vaessen gaat uittrappen.
68' Kramer was dicht bij de gelijkmaker.
65' FC Utrecht is slecht uit de break gekomen. RKC heeft het spel naar zich toe getrokken.
60' We spelen weer. Hopelijk blijft het rustig.
60' Zo hebben we de inmiddels bekende afkoelperiode. Bij een tweede keer zal de wedstrijd definitief worden gestaakt.
60' De wedstrijd wordt nu gestaakt, omdat supporters vanaf de Bunnikside met bier gooien tijdens het feestvieren. Lekker handig.
60' GOAL!!! Tasos Douvikas doet het nu wel! Toorstra met de mooie steekpass. De Griek schiet diagonaal in langs de kansloze Vaessen. Zijn 17e van het seizoen.
48' Grote kans voor FC Utrecht meteen. Van de Streek ziet Bozdogan in zijn ooghoek vrijstaan. Vaessen stort zich met succes voor het schot.
46' De tweede helft is begonnen. Met FC Utrecht richting de Bunnikside.
45' Het is rust. De stand in de Galgenwaard is 0-0.
45' Nog een goede aanval van FC Utrecht. Ramselaar is het eindstation, maar RKC zit ertussen.
41' Vrije trap FC Utrecht. Toornstra vindt Van der Hoorn. Die kopt voor. Over de goal geschoten door RKC.
36' De VAR vindt het een penalty, maar Oostrom geeft hem na 12 keer kijken niet. Hij vond het geen scoringskans. FC Utrecht komt enorm goed weg.
36' RKC gaat een penalty kijken. Bozdogan ligt geblesseerd in de eigen 16 en komt ineens omhoog om een RKC-speler vast te houden en een scoringskans te ontnemen.
32' Bozdogan geeft voor. Op het hoofd van Douvikas. De Griek kopt over!
21' Weer een kans voor FC Utrecht! Het is een gatenkaas achterin bij RKC.
20' Douvikas mist! Slecht genomen penalty. Vaessen zit in de goede hoek en heeft de bal klem.
20' Tasos Douvikas staat achter de bal. Hij benutte al zijn vijf penalty's tot nu toe.
17' Penalty! Domme overtreding. Adewoye legt Van de Streek neer. De uitblinker tot nu toe raakt daar wel bij geblesseerd.
12' Douvikas kopt naar Van de Streek die volleyt de bal op doel. Zijnet!
11' RKC komt met de schrik vrij. Van de Streek is gevaarlijk, maar wordt neergelegd voordat hij kan schieten.
7' Het eerste gevaar is voor RKC door geknoei van Toornstra. FC Utrecht komt er met een hoekschop vanaf doordat Kramer in de weggelopen werd door een medespeler.
1' We zijn begonnen!

Opstellingen

FC Utrecht: Barkas; Klaiber, v.d.Hoorn, Viergever, v.d. Maarel; Toornstra, Bozdogan, v.d. Streek; Ramselaar, Douvikas, Boussaid.
RKC Waalwijk: Vaessen; Lelieveld, Gaari, Adewoye, Lutonda; Oukili, Anita, Clement, Lobete; Kramer, Jozefzoon.