Internationale erkenning voor Utrechts beachvolleybalinitiatief

© Fotostudio RedGreenBlue
Utrecht - Utrechter Wilco Nijland heeft internationale erkenning gekregen voor zijn initiatief om beachvolleybal in grote steden te spelen. Het door hem bedachte Queen & King of the Court is vanaf nu een officiële discipline in het beachvolleybal. Dat heeft de wereldvolleybalbond beslist. Sportworx, de Nederlandse organisator en bedenker van deze discipline, kwam hiervoor meerjarige samenwerkingen overeen met de CEV, FIVB en Volleyball World. Met deze afspraken krijgt het nieuwe format een officiële en erkende status.
De nieuwe discipline in het beachvolleybal is in 2017 ontstaan in Utrecht. Daar verrijst ieder jaar een heus beachvolleybalstadion op het Jaarbeursplein, waar de complete wereldtop in actie komt. Queen & King of the Court is sindsdien op veel plekken op de wereld georganiseerd en is razend populair.
Bij Queen & King of the Court komen vijf teams tegelijk in actie; twee op het veld en drie in de wachtrij. Op het veld is er een scorende partij en een uitdagend team. Als het scorende team een rally wint, krijgen zij een punt en wordt het uitdagende team vervangen door een team uit wachtrij, dat dan de uitdager wordt. Als het uitdagende team het punt maakt, worden zij het scorende team en gaat het scorende team naar de wachtrij.

Trots

Het format is erg populair bij zowel spelers als publiek. In 2023 zijn er wereldwijd meer dan twintig toernooien en zijn er zelfs Europese- en wereldkampioenschappen."Het is indrukwekkend wat we voor elkaar krijgen als ik het mag zeggen! Ik ben heel erg benieuwd waar dit allemaal toe gaat leiden", zegt bedenker Wilco Nijland, die eerder al eens zei te dromen van een olympische status voor zijn 'uitvinding.'
Utrechter Nijland is met zijn bedrijf Sportworx behalve bedenker ook organisator van Queen & King of the Court. "Ik ben enorm blij en trots dat na de Nederlandse Volleybal Bond, nu ook de Europese en zelfs de wereldvolleybalbond ons format de officiële en erkende status geven. Dit geeft aan hoeveel potentie Queen & King of the Court heeft. Het is vooral ook een erkenning van ons werk."

Dit weekend nationale top in Breda

Aankomend weekend, op 13 & 14 mei, start het nieuwe beachvolleybal seizoen in Nederland. In Breda speelt de vaderlandse top dan het NK Queen & King of the Court. Onder de deelnemers is ook de Nieuwegeinse wereldtopper Robert Meeuwsen met zijn vaste compaan Alexander Brouwer.