Zo kan het ook, geen Utrechtse grachten maar Australische pinguïns voor doelman Jonkerman

Thom Jonkerman in actie voor Avondale FC
Thom Jonkerman in actie voor Avondale FC © Avondale FC
Utrecht - Living the Australian dream. Dat doet Thom Jonkerman. De 25-jarige Utrechtse doelman keept voor Westvale FC, een club uit Melbourne. We spraken met hem over zijn ervaringen aan de andere kant van de wereld als keeper.
Op 7-jarige leeftijd begon Jonkerman met keepen bij VV De Meern. De club uit het dorp waar hij opgroeide. Drie jaar later kreeg hij aanbiedingen van FC Den Bosch, PSV en RKC Waalwijk. Jonkerman koos op aanraden van zijn vader voor laatstgenoemde club. "Hij zei dat je beter laag kon beginnen en jezelf omhoog werken. Achteraf heb ik daar wel een beetje spijt van", vertelt Jonkerman.
Als je gaat trainen geef je alles
Doelman Jonkerman over de andere mentaliteit in Australië
Na twee jaar bij RKC Waalwijk kwam de keeper terecht bij FC Utrecht. "Daar heb ik in de D2 en D1 gespeeld. Jongens die het van die lichting gered hebben zijn Mitchell van Rooijen, Giovanni Troupée en Thijmen Nijhuis."
Nijhuis is niet de enige speler die hij kent van de huidige selectie van FC Utrecht. "Toen ik bij FC Dordrecht speelde reed ik altijd samen met Sean Klaiber." De verdediger werd toentertijd verhuurd aan Dordrecht. "Doe hem maar de groeten van mij!", voegt Jonkerman er aan toe.

De stap naar Australië

Vanaf dat moment speelt Jonkerman bij verschillende clubs. Ook speelde hij enkele jaren in Engeland. Tot het coronajaar aanbrak. Dat zorgde voor een drastische verandering in de loopbaan van Jonkerman.
"Ik speelde bij FC Eindhoven en ze moesten bezuinigen. Ik was geen vaste waarde en moest weg. Ik zei toen tegen mijn zaakwaarnemer dat ik overal voor open stond. Toen kwam hij met een optie in Australië", aldus Jonkerman.
Hij tekende bij Avondale FC, een club die actief is op het tweede niveau van Australië, net onder de A-League. "Het was een hele andere wereld. In de eerste twee weken moest ik heel erg wennen."
Thom Jonkerman over de stap naar Australië

Verschillen

"Het voetbal leeft hier wel veel minder dan in Europa. Het niveau is goed, alleen de entourage is minder. Het lijkt alsof je elke week een voorbereidingswedstrijd speelt", zegt Jonkerman die ook voordelen ziet. "De winnaarsmentaliteit."
En dat bekoort de 25-jarige keeper. "Het gaat niet altijd om mooi voetbal maar puur om de punten. In Nederland heb je ook weleens spelers die geen zin hebben om te trainingen. Dat kennen ze hier niet. Als je gaat trainen geef je alles."
Jonkerman over de verschillen tussen het Nederlandse en Australische voetbal
"Het grootste voordeel van keepen in Australië is voor mij dat ik een andere kijk krijg op voetbal. Je leert hier een andere manier van spelen. Dat neem ik mee in mijn rugzak", legt de Utrechtse keeper uit. "En je wordt hier heel hard. Als keeper is het belangrijk dat je om kunt gaan met tegenslagen."
Tekst gaat verder onder foto
Thom Jonkerman (links) en ploeggenoten van Avondale FC
Thom Jonkerman (links) en ploeggenoten van Avondale FC © Avondale FC

Pinguïns

Van het leven aan de andere kant van de wereld geniet Jonkerman. "Het gekke is, dat als ik hier langs de pier loop, ik pinguïns zie zwemmen. De stranden zijn ook heel mooi", vertelt de avonturier.
"Het leven hier is super relaxed. Ik heb het gevoel dat mensen hier meer van het leven genieten", aldus Jonkerman.
In Australië is het leven wel een stuk duurder dan in Nederland. "Maar de salarissen zijn ook hoog. Financieel is het hier top. Het was ook niet alleen het avontuur dat mij hierheen haalde, maar ook het financiële plaatje." In Australië verdienen de spelers op het niveau van Jonkerman ongeveer twee keer Nederlands modaal.
De grachten mis ik, en het eten bij Il Pozzo
Thom Jonkerman

Geen heimwee

"Ik mis mijn ouders, mijn zusje, mijn hond en de rest van mijn familie", zegt Jonkerman die verder niet veel last van heimwee heeft. "Ik vind het leven hier veel meer relaxed. Ik heb hier veel meer te doen."
Ook is hij ver weg van de stad Utrecht. "De grachten mis ik. En het eten bij Il Pozzo", zegt hij lachend. In oktober verwacht de Utrechter weer in zijn stad te zijn. "Dan ga ik daar zeker een pasta eten."
De Utrechtse grachten, die mist Jonkerman

Huidige situatie

Jonkerman had al een nieuwe contract getekend bij Avondale FC. Maar die club kwam in de financiële problemen. "Toen ik in Nederland zat hoorde ik van mijn zaakwaarnemer dat ik daardoor niet terug kon komen."
Maar die Australische droom opgeven wilde de Utrechter niet. "Daardoor speel ik nu bij Westvale FC. Dat is een niveau waar geen visumrestricties zijn en ik elke week kan spelen."
Jonkerman: 'Ik wil mijzelf laten zien en in de A-League komen te spelen'
Bij de clubs op de hogere niveau's in Australie mogen maximaal twee visa-spelers actief zijn. "Vanaf juni kan ik weer bij zo'n club terecht komen. Daar ga ik voor", zegt Jonkerman.
"Ik wil mijzelf nog verder ontwikkelen. Het gaat dit seizoen vooralsnog goed. Uiteindelijk wil ik in de A-League spelen." Maar hij kijkt ook verder. "Ik hou van veranderingen. Als ik een aanbieding krijg van een grote club uit Europa of Nederland sta ik daar ook voor open."