Door de Lens van Ankie: 'UUU-TE-RECHT tada tata'

© Ankie Hogewind/Fotostudio RedGreenBlue
Utrecht - Winnaarsmentaliteit. Met veel zorg en aandacht kun je het kweken. Iedere sport minnende Utrechter is het eigenlijk aan zichzelf verplicht om zaterdag 6 mei naar de Galgenwaard toe te gaan. Waarom? Omdat de vrouwen van ons eigen VVU dan wel eens voor een ongekend spektakel zouden kunnen gaan zorgen. Maar ook, en vooral, omdat de beelden van de Nederlandse Omroep Stichting in de verste verte niet laten zien waar het bij de play-offs van de eredivisie volleybal voor vrouwen echt om gaat.
Als ik zaterdagavond de zaal in loop gaat de tweede wedstrijd in een serie van maximaal vijf al bijna beginnen. Drie moeten er worden gewonnen. De vrouwen van Sneek worden net voorgesteld aan het luidruchtige publiek. Ze stralen zelfvertrouwen uit. Wat wil je ook; zij wonnen de eerste. Ik kijk verwonderd om me heen. Ik kom hier regelmatig om op ander niveau mijn zoon aan te moedigen en weet niet wat ik zie. Televisiecamera’s, jurytafels, time-out knoppen op houten paaltjes en speciaal voor de gelegenheid neergezette tribunes hebben de zaal getransformeerd tot een waar professioneel sportpaleis.

Oogsttijd

Al na een paar mooie rally’s blijkt dat het ook op dit niveau kan verkeren in deze bijzondere sport. Waar de vrouwen van Sneek moreel gesterkt door de voorafgaande winst goed beginnen, laten de speelsters van VVU zich het gras niet zomaar onder de voeten vandaan maaien. Ze laven zich ongegeneerd aan de warmte van hun enthousiaste thuispubliek en nemen de regie al snel in handen. Ik voel het aan mijn theewater: het is niet meer de vraag of ze gaan winnen, maar wanneer. Vier sets later valt alle spanning van ze af. Oorverdovend. De wil om te winnen zit diep van binnen. Het moet er uit. Oogsttijd is begonnen.
“UUU-TE-RECHT tada tata, UUU-TE-RECHT tada tata”.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht