VV Utrecht tegen Sneek op jacht naar landstitel: 'Vorm van de dag gaat beslissend zijn'

VV Utrecht speelde eerder deze maand de bekerfinale
VV Utrecht speelde eerder deze maand de bekerfinale © RTV Utrecht / Menno Schilder
Utrecht - De vrouwen van VV Utrecht beginnen vanavond aan de finales om de nationale volleybaltitel. De tegenstander is Sneek. Beide teams spelen maximaal vijf keer tegen elkaar. De ploeg die als eerste drie wedstrijden heeft gewonnen, is landskampioen.
De finales tegen Sneek zijn de afscheidstoernee van Ali Moghaddasian als coach van de Utrechtse vrouwen. Onder zijn leiding bereikte VV Utrecht twee keer de bekerfinale en dit jaar voor het eerst de finale om de landstitel. Tegenstander Sneek speelde die finale veel vaker. De Friese ploeg werd al tien keer kampioen. Voor het laatst lukte dat in 2016.
(lees verder onder de foto)
Ali Moghaddasian, laatste seizoen
Ali Moghaddasian, laatste seizoen © Alterno-Apeldoorn
VV Utrecht verraste dit seizoen door de najaarscompetitie als winnaar af te sluiten en zich zo te plaatsen voor de kampioensgroep. Ook daarin ging de ploeg lang aan de leiding, tot dat er in maart zand in de machine leek te komen. Er werd twee keer verloren van Sneek, en ook Sliedrecht Sport klopte VV Utrecht in de competitie. Dat laatste gebeurde op tweede Paasdag nog een keer in de bekerfinale.
Ali Moghaddasian over de finale tegen Sneek
Dus kun je je afvragen of VV Utrecht misschien te vroeg gepiekt heeft. Trainer Ali Moghaddasian denkt van niet. "We hebben een aantal wedstrijden verloren die voor ons niet meer zo belangrijk waren, omdat we al geplaatst waren voor de finale. Onbewust worden de speelsters dan misschien even iets minder scherp. En je moet ook niet vergeten dat het een zwaar en lang seizoen is, waarin de meiden hun sport moeten combineren met werk en een privéleven. Dan ontstaan er ook wel eens wat pijntjes."
Sneek is de meest constante ploeg van de eredivisie
Ali Moghaddasian
VV Utrecht en Sneek speelden dit seizoen zes keer tegen elkaar; vier keer in de competitie en twee keer in de beker. Beide ploegen wonnen drie keer, vijf van de zes duels eindigden in een vijfsetter. Dan kun je dus stellen dat beide ploegen goed aan elkaar gewaagd zijn. "De vorm van de dag gaat beslissend zijn", zegt Moghaddasian daarover. "Maar ik vind het erg knap wat Sneek dit seizoen heeft gepresteerd. Zij zijn de meest constante ploeg van de eredivisie."

Het programma van de play-offs is als volgt:
19-04, 20.00 uur: Sneek - VV Utrecht
22-04, 20.00 uur: VV Utrecht - Sneek
29-04, 20.00 uur: Sneek - VV Utrecht
06-05, 20.00 uur: VV Utrecht - Sneek (indien nodig)
13-05, 20.00 uur: Sneek - VV Utrecht (indien nodig)

Laatste kunstje

Voor Ali Moghaddasian zijn de finaleduels tegen Sneek zijn laatste wedstrijden als coach van VV Utrecht. Hij verlaat de club na drie jaar en wordt opgevolgd door Vera Koenen, die de laatste jaren erg succesvol was als coach van Sliedrecht Sport. "We begonnen in de topdivisie en spelen nu voor het tweede jaar in de eredivisie", zegt Moghaddasian. "We zijn een stabiele ploeg geworden en hebben een aantal finales gehaald. Een trainer is een passant en die moet iets achterlaten. Ik hoop dat ik dat heb gedaan."
Ali Moghaddasian over zijn aanstaande vertrek
Mogaddasian kiest er dus voor om na drie zeer succesvolle jaren te vertrekken bij VV Utrecht. Hoewel hij twijfelde was blijven geen optie voor de coach. Hij wilde verder professionaliseren en dat is in Utrecht nog niet mogelijk. "Ik wilde dat we aantrekkelijker zouden zijn voor speelsters die veel meer willen trainen dan we nu doen. Maar dat is het niet geworden. Terugkijken heeft niet zoveel zin. Mijn taak was om zo goed mogelijk te presteren en ik denk dat we dat gedaan hebben."
De coach heeft nog geen nieuwe club. Hij is daarbij ook best selectief. "Ik heb een drukke baan dus ik wil niet veel reistijd", zegt Moghaddasian. "En bovendien, na 33 jaar als trainer is een jaartje pauze ook niet zo erg."