FC Utrecht met Bas Dost tegen FC Twente: 'Ik weet niet of ik 90 minuten volhoud, maar ik kom een eind'

© Orange Pictures
Utrecht - Na de zege op FC Groningen van vorige week krijgt FC Utrecht zondag te maken met een iets betere tegenstander. FC Twente komt naar de Galgenwaard. De Tukkers maken een prima seizoen door en staan vijfde in de de eredivisie. Het goede nieuws voor FC Utrecht is dat Twente slechts 15 van de 51 punten in uitwedstrijden pakte.
Na vier wedstrijden zonder zege wist FC Utrecht vorige week in Groningen eindelijk weer eens te winnen. Het was de eerste overwinning na de bekerafgang tegen Spakenburg. Dat Utrecht in Groningen won zonder goed te spelen doet voor spelers de staf niet zo ter zake. "Dit heeft vertrouwen gegeven", zegt Bas Dost. "Uiteindelijk draait het om de punten."
De invallers veranderden de wedstrijd
Michael Silberbauer
Michael Silberbauer moest in Groningen noodgedwongen veel wisselen, en met name de verdedigende wissels pakten goed uit. Mark van der Maarel was een prima vervanger van de geblesseerde Ramon Hendriks en ook Hidde ter Avest, die Sean Klaiber verving, speelde een prima wedstrijd. Dat roept de vraag op of Michael Silberbauer weer voor dat duo kiest. Nick Viergever zou in dat geval de centrale verdediger naast Mike van den Hoorn worden.
"De invallers veranderden de wedstrijd", zegt trainer Michael Silberbauer daarover. "En dat maakt de keuze voor zondag alleen maar moeilijker." Eén keuze is niet moeilijk, omdat Ramon Hendriks niet kan spelen. Maar of Ter Avest een basisplaats heeft. "Dat is moeilijk te zeggen", zegt de oefenmeester. "Maar we waren heel blij met de verdedigers die invielen. Ze hebben zichzelf écht laten zien."
(lees verder onder de video)
Michael Silberbauer: 'De invallers hebben zich echt laten zien'

Basisplaats Dost

Aanvallend gaat Silberbauer ook zaken veranderen. Bart Ramselaar is tegen Twente niet inzetbaar en Taylor Booth is een twijfelgeval. Bas Dost bleek in Groningen opnieuw een prima invaller. Net als twee weken eerder tegen NEC scoorde de spits, die verwacht dat hij zondag een basisplaats heeft. "Dat zit er dik in, omdat ik eindelijk weer een beetje kom waar ik wil zijn. Ik weet niet of ik 90 minuten volhoud, maar ik kom een eind."
(lees verder onder de video)
'Ik weet niet of ik 90 minuten volhoud, maar ik kom een eind'
Dost is dus weer terug. En dus lijkt het aannemelijk dat technisch directeur Jordi Zuidam met de spits in gesprek gaat over een langer verblijf bij FC Utrecht, waar zijn contract komende zomer afloopt. "Hij heeft me daarover aangesproken. Meer nog niet", zegt Dost, die er open in staat. "Ik ben er niet uit en ik leef erg in het nu. We hebben nog zes mooie potjes en de play-offs. Maar ik ben absoluut niet bezig met volgend jaar."

Weggespeeld in Enschede

Tegen FC Twente heeft FC Utrecht iets goed te maken. Drie maanden in Enschede werd het 2-0 voor de Tukkers maar speelde FC Utrecht een vrijwel kansloze wedstrijd. "We speelden de eerste helft defensief heel goed", herinnert Dost zich. "Maar aan de bal waren we niet goed."
Ook Silberbauer wil de uitwedstrijd tegen Twente niet alleen maar slecht noemen. Hij was, net als Dost, tevreden over het verdedigende deel. Maar om thuis van Twente te winnen moet je niet alleen goed verdedigen, maar ook goed spelen."Silberbauer erkent dat. "Maar de basis tegen goeie ploegen is dat het verdedigend goed staat. En inderdaad, als je bal hebt moet je de goeie dingen doen."