Door de Lens van Ankie: Triton heerst weer op eigen water

© Ankie Hogewind/Fotostudio RedGreenBlue
Utrecht - Voor het derde achtereenvolgende jaar stap ik vol verwachting in het kleine deinende rubberen persbootje. Struikelend over de benen van de overige gelukkigen die mee mogen varen, zijg ik niet al te elegant maar wel zeer content neer op een minuscuul plekje helemaal voorin. Perfect. Vanaf deze positie heb ik zo direct geweldig zicht op de race.
Het is vier jaar geleden. Ik ben bij de Varsity: de Nationale Universiteitsroeiwedstrijden die elk jaar worden georganiseerd door de leden van de Utrechtse Studenten Roeivereniging Triton. Al meer dan honderd jaar. Een gewaardeerd collega wees me er ooit op: “Daar moet je écht een keer naar toe Ankie.” Het bleek een waardevolle tip. De eerste keer dat ik hier voet aan wal zette, wist ik werkelijk waar niet wat me overkwam.

Strooien hoedjes

Overal om me heen zie ik studenten, jong en oud, met ouderwets aandoende kleding En strooien hoedjes; het wemelt ervan. Nu weet ik, het hoort er bij. De Varsity zit namelijk boordevol traditie. Steeds weer kijk ik mijn ogen uit. Ook nu. Rechts zie ik een lange tribune vol studenten die uitgelaten met een biertje in hun hand wachten op wat komen gaat. Links kijk ik uit op de steigers waar de roeiboten al klaar liggen.
Daar zijn ze: de mannen van Triton in hun Oude Vier. Zou het ze deze keer lukken? Als het aan initiator Kaj Hendriks ligt wel. Dit staat zó hoog op zijn lijstje. Hij is er meer dan klaar voor. Tien minuten later staat de wereld op zijn kop. Triton heeft gewonnen! Voor het eerst sinds 52 jaar kunnen de leden van de vereniging zoals het volgens de traditie betaamd met slechts een das om hun nek het water inspringen om hun winnaars te feliciteren. Nooit zag ik een kapitein zo trots en vastberaden blijven op zijn zinkende boot. Hij weet de vloek is eindelijk verbroken.
Zondag 2 april 2023: check. Triton heerst weer op eigen water.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht