De ideale speelstijl van FC Utrecht-trainer Silberbauer: 'Chaos creëren'

Utrecht - Ruim 75 dagen is Michael Silberbauer inmiddels trainer van FC Utrecht. In die korte periode is heel veel gebeurd. Prachtige wedstrijden tegen AZ en PSV, maar ook de gênante bekeruitschakeling tegen de amateurs van Spakenburg, de daaropvolgende verliespartijen tegen Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles en het onaangekondigde bezoek van Frans van Seumeren aan de kleedkamer.
"Die onrust hoort bij FC Utrecht", zegt Silberbauer vrijdag in Een Berg Sport. Hij herkent dat uit zijn periode als speler, rond 2010. De middenvelder was aanvoerder van een ploeg met onder meer Dries Mertens, Michel Vorm, Ricky van Wolfswinkel en Mihai Nesu. "Jullie zijn het misschien vergeten, maar toen hadden we ook een reeks van zeven wedstrijden waarin we geen enkel doelpunt maakten."
Het was de tijd van Ton du Chatinier en Jan Wouters als trainers. Boze supporters wilden toen het veld bestormen. De spelers mochten de kleedkamer niet uit maar Jacob Lensky wilde weg. "Hij brak zijn hand toen hij de ruit kapot wilde slaan om eruit te komen."

De dreun van Spakenburg

Zo'n slechte reeks leek voor de trainer Silberbauer niet aan de orde. FC Utrecht presteerde goed, maar na de nederlaag tegen Spakenburg stortte de boel als een kaartenhuis in elkaar. In de competitieduels die volgden bleek het zelfvertrouwen een enorme knauw te hebben te gekregen.
FC Utrecht speelt sindsdien zonder vertrouwen, bang om fouten te maken. "We willen dat ze bepaalde dingen doen, daarbij mag je fouten maken", zegt Silberbauer daarover. "Maar je moet het wel proberen."
Maar toch: dat de de dreun van Spakenburg zo lang zou nagalmen hadden maar weinig mensen verwacht. "We hebben te maken met mensen", zegt de Utrecht-trainer daarover. "Ze hadden dit nog nooit meegemaakt. Ik hoop dat ze hier sterker uit komen, daar werken we aan."

Chaos creëren

Hoe Silberbauer wil dat FC Utrecht speelt laat hij zien aan de hand van drie doelpunten die de ploeg onder zijn leiding speelde. "We moeten met veel energie de bal afjagen en zo chaos creëren. Die manier van spelen moeten we verder ontwikkelen", zegt Silberbauer over de drie getoonde treffers. "En uiteraard willen we daarnaast wedstrijden controleren en goed spelen."
Dat dat spelen op dit moment niet zo goed gaat, heeft volgens Gert Kruys wel een duidelijk aanwijsbare oorzaak. "Het veld is ontzettend slecht", vindt de RTV Utrecht-analist. "Op een goed veld kan je meer van het team verwachten en beter voetballen."

Late tegentreffers

Gert Kruys haalt ook de eindfase aan. Hij stelt vast dat FC Utrecht veel tegentreffers krijgt in de slotminuten en vraagt zich af of de spelers wel fit zijn. "We moeten meer een over-mijn-lijk houding hebben", erkent Silberbauer. Maar de Utrecht-trainer ziet de tendens ook in andere wedstrijden. "Er worden in de eredivisie veel doelpunten gemaakt in de slotfase. Kijk maar naar Feyenoord."
Er worden in de eredivisie veel doelpunten gemaakt in de slotfase
Michael Silberbauer over late tegentreffers
Volgens Silberbauer zit FC Utrecht wat betreft tegentreffers in de laatste minuten in de middenmoot van de eredivisie. "In het laatste kwartier scoren we iets slechter dan het gemiddelde, in het laatste half uur zitten we juist iets boven het gemiddelde."

Bezoek Van Seumeren

Uiteraard gaat het in Een Berg Sport ook nog even over het bezoek dat grootaandeelhouder Frans van Seumeren na de nederlaag tegen Go Ahead Eagles aan de kleedkamer bracht. "Hij was in de kleedkamer en heeft de volgende dag zijn excues gemaakt. Dat is goed", zegt Michael Silberbauer. "Nu moeten we weer over voetballen praten."