Femke Bol probleemloos door op EK indoor, ook Seedo halve finaliste

Archief
Archief © Fotostudio Red Green Blue
Amersfoort/Utrecht - De kop is eraf voor Femke Bol op de EK indooratletiek in Istanbul. Ze won eenvoudig haar serie van de 400 meter en is door naar de halve finales. De 23-jarige Amersfoortse spande zich zichtbaar niet al te veel in en klokte een voor haar doen bescheiden tijd van 52,35 seconden op de indoorbaan in de Ataköy Arena. De drievoudig Europees kampioen komt vanavond weer in actie.
Bol is de torenhoge favoriete voor het goud in Istanbul. Ze maakte grote indruk in de atletiekwereld met haar wereldrecord van 49,26 dat ze liep bij de NK indoor in Apeldoorn. Bol liep daar het 41 jaar oude record van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova uit de boeken.
"Het doel was de serie doorkomen zonder al te veel energie te verspillen", zei Bol na haar race. "De focus ligt op de halve finale en de finale."

Seedo met moeite door

Ook N’ketia Seedo plaatste zich voor de de halve finales, maar dan op de 60 meter. Dat ging moeizaam voor de 19-jarige Utrechtse, die in haar serie als vijfde eindigde. Ze kwalificeerde zich daarmee niet rechtstreeks. Haar tijd van 7,37 bracht uiteindelijk redding, want ze zat na afloop van de vijf heats nog net bij de vier atletes die op basis van hun tijd een startbewijs voor de volgende ronde verdienden.
Seedo verdedigde onlangs bij de Nederlandse kampioenschappen indooratletiek met succes haar titel op de 60 meter in een persoonlijk record van 7,18. Ze deed vorig jaar mee aan de WK indoor in Belgrado. Daar strandde ze in de series.

Geen verklaring

In Istanbul leek het daar ook op uit te draaien, want Seedo kwam heel traag uit de startblokken. "Ik weet ook niet hoe dat kon. Ik heb er geen verklaring voor", zei ze kort na haar race. "Maar als je zo'n slechte start maakt, is 60 meter wel heel kort om nog wat goed te maken." Ze spurtte alsnog net hard genoeg om in het toernooi te mogen blijven.
De talentvolle sprintster is een outsider in Istanbul. De finale halen zou al een hele prestatie zijn. Topfavoriete voor het goud is de Zwitserse Mujinga Kambundji, die haar titel verdedigt. De Poolse Ewa Swoboda was de snelste in de series met 7,11. De halve finales én de finale van de 60 meter staan vanavond op het programma.