Nieuw vrouwenelftal FC Utrecht krijgt vorm met mix van talent en ervaring: 'De een kan er van leven, de ander niet'

Het is nog wachten op de eerste speelster die wordt gepresenteerd bij FC Utrecht
Het is nog wachten op de eerste speelster die wordt gepresenteerd bij FC Utrecht © FCUtrecht.nl / Bewerking door RTV Utrecht
Utrecht - Hoe gaat het vrouwenelftal van FC Utrecht vorm krijgen? Wordt het een veredeld amateurteam? Wordt regerend amateurkampioen Saestum leeggeplukt? En hoe is het om als amateur naar een profclub te gaan? "Ik stond eerst fulltime voor de klas, dat heb ik moeten opgeven."
In het vrouwenvoetbal is een duale carrière nog steeds belangrijk
Marlou Peeters, FC Utrecht
Eerst even terug in de tijd. Een half jaar geleden maakte FC Utrecht bekend weer met een vrouwenelftal de eredivisie in te willen. Een maand geleden werd dit verzoek ingewilligd en dus kan FC Utrecht zich vanaf nu richten op het samenstellen van het elftal.
Wie daarover gaat? Marlou Peeters. Ze voetbalde tussen 2008 en 2015 in de eredivisie voor Willem II, VVV-Venlo en PSV/FC Eindhoven. De afgelopen jaren werkte ze bij FC Utrecht op de maatschappelijke afdeling maar nu heeft ze een carrieréswitch gemaakt. "De titel die je nu onder mijn naam bij een mailtje ziet is manager vrouwenvoetbal", zegt ze.
"Sinds we bekend hebben gemaakt dat we de eredivisie in gaan is het elke dag druk. Dat is intens maar ook genieten", zegt Peeters. Zij moet nu de namen bij de rugnummers van het nieuw te vormen elftal gaan invullen. "Dat doen we aan de hand van de visie en het DNA van de club."

Samenstellen selectie

Wat kan FC Utrecht speelsters bieden? "Allereerst kunnen we ze een warm hart bieden", zegt Peeters eerlijk. In het vrouwenvoetbal kan de ene speelster er qua salaris wel van leven en de andere niet. "Ja, dat is nog wel de tendens. In het vrouwenvoetbal is een duale carrière nog steeds belangrijk."
"Ook bij ons zal de ene meer gaan verdienen dan de anderen. Het heeft te maken met ervaring en talent. Dat betekent niet dat we verschillen gaan aanbrengen qua aandacht en betrokkenheid voor de speelsters", aldus Peeters. "We hopen binnen een paar weken de eerste speelster te presenteren."
Peeters is de eindverantwoordelijke als die onderhandelingen gevoerd gaan worden. "Maar dat bespreek ik met Thijs van Es (algemeen directeur van FC Utrecht) en Jordy Zuidam (technisch directeur van FC Utrecht). Van hen kan ik veel leren."
Inmiddels heeft Peeters al de hoofdtrainer aangesteld. Vorige maand tekende de 43-jarige Linda Hebling een contract voor twee seizoenen bij FC Utrecht.
Natuurlijk wisten we dat Saestum een club is waar eredivisieteams komen kijken
Sascha van Zelst, profvoetbalster

Van de amateurs naar de profs

Keepster Puck Louwes maakte afgelopen zomer de stap van de amateurs van Saestum naar eredivisionist VV Alkmaar. Een gedroomde maar niet persé uitgetekende transfer. "Je weet dat Saestum de vrouwenclub is van Midden-Nederland. Maar we waren ook niet elke wedstrijd bezig met scouts. Ik hoorde later pas dat er iemand een aantal wedstrijd naar mij is wezen kijken."
Voetbalsters weten dat als ze bij Saestum gaan spelen er ogen op ze gericht zullen zijn. Zo ook Sascha van Zelst. Zij ruilde de club uit Zeist afgelopen zomer in voor eredivisionist Telstar. "Natuurlijk wisten we dat Saestum een club is waar eredivisieteams komen kijken. Maar we waren vorig jaar vooral bezig met het kampioenschap."
"Ik ben heel blij dat ik de keuze heb gemaakt voor Telstar. Het is voor mij de eerste keer dat ik voor een profclub speel. Je bent elke dag met voetbal bezig, je zit in een ander proces en je zet stappen", legt Van Zelst uit. "Ik stond eerst fulltime voor de klas, dat heb ik moeten opgeven. Ik doe het inmiddels wel weer een paar uurtjes per week omdat ik het miste. Die combinatie nu is leuk."
Sascha van Zelst (links) en Puck Louwes maakten de stap van Saestum naar de profs
Sascha van Zelst (links) en Puck Louwes maakten de stap van Saestum naar de profs © Norbert Waalboer

Verschillen

"De druk om te presteren bij een eredivisionist is veel groter", zegt Louwes. Maar dat is niet het enige waar ze aan moest wennen. "Met Saestum staken we boven iedereen uit qua niveau. Als keeper had ik daar weinig te doen. Alles gaat op dit niveau ook sneller. Dat heeft mij wel doen groeien."
Ook Van Zelst merkt dat ze beter is geworden. "Je speelt met betere voetbalsters, er is meer talent om je heen. Dan gaat je eigen niveau ook omhoog."
Telstar moest afgelopen zomer ook helemaal gevormd worden. "Het is belangrijk dat er in het begin wordt ingezet op de groepsvorming", vertelt Van Zelst uit eigen ervaring. "Het resultaat komt later wel. Je krijgt een heel nieuw team met jonge meiden, dan is sfeer heel belangrijk."

Speelsters uit de regio

Peeters benadrukt in het gesprek meermaals de termen ‘FC Utrecht vanuit het hart’ en ‘Het FC Utrecht-DNA’. Daarop afgaand lijkt het meer dan logisch dat er eerst wordt gekeken naar speelsters uit de eigen regio.
"Natuurlijk kennen we onze regio goed. We hebben ook een mooie samenwerking met onze partnerclubs. Maar we ontkomen er niet aan om verder te kijken want we willen ook ervaring in de ploeg", zegt Peeters.
Peeters wil een team samenstellen met een mix van talent en ervaring. "Die moeten elkaar gaan aanvullen op het veld."

Saestum krijgt een concurrerende visser in de Utrechtse voetbalstersvijver

Saestum uit Zeist is logisch doelwit voor FC Utrecht om speelsters te vinden. Vorig jaar kroonde de ploeg zich nog tot amateurkampioen van Nederland en daarnaast heeft FC Utrecht een samenwerking met ze.
"Het is niet de enige club waar we kijken", zegt Peeters. "Maar Saestum is natuurlijk wel een sparringpartner voor ons en wij ook voor hun. We willen elkaar versterken. Ik zie veel wedstrijden nu. Ik ben ook bij Saestum wezen kijken."
Jarenlang was Saestum de club waar talentvolle voetbalsters uit Midden-Nederland heen gingen. "Het was altijd een grote vijver voor ons omdat er geen profclub was. Nu gaan we samen met FC Utrecht vissen. De vijver is groot genoeg hoor, denken Marlou en ik", zegt manager vrouwenvoetbal Ido Reitsma van de club uit Zeist.
We waren altijd al een springplank voor BVO’s
Ido Reitsma, Saestum

Samenwerkingspartner?

Reitsma zegt ‘Marlou en ik’. De club uit Zeist ziet FC Utrecht echt als een samenwerkingspartner. "We hebben al meerdere jaren gesprekken met FC Utrecht, want ook wij vonden dat er een eredivisionist uit Utrecht moest komen."
"We zullen met elkaar in contact zijn over welke speelsters mogelijk een niveau hogerop kunnen en welke juist beter de omgekeerde weg kunnen bewandelen", zegt Reitsma over de samenwerking met FC Utrecht. Maar het is niet zo dat als je bij Saestum speelt je automatisch naar FC Utrecht moet. "Een speelster kiest haar eigen carrière, maar het is niet onlogisch als je uit de regio komt je eerste wens is om bij FC Utrecht te gaan voetballen."
Reitsma denkt niet dat de rol van Saestum gaat veranderen. "We waren altijd al een springplank voor BVO’s. Het gaat niet om Saestum maar om de speelsters. En daarbij denk ik dat het ook weer aantrekkelijker is voor speelsters om bij Saestum te voetballen doordat we de samenwerking met eredivisionist FC Utrecht hebben."

Weddenschap om krat bier

Bij de voetbalsters van Saestum is er in de kleedkamer inmiddels al een weddenschap afgesloten. Wie als eerste door FC Utrecht wordt benaderd moet een kratje bier betalen. Maar wie gaat dat worden? "Ik kan daar nog niks over zeggen", lacht Peeters. "We gaan het team langzaamaan vormgeven. Het zal in een later stadium zijn dat we de speelsters van Saestum die we op ons lijstje hebben gaan benaderen."
De contracten van Louwes (VV Alkmaar) en Van Zelst (Telstar) bij hun clubs lopen komende zomer af en zijn nog niet verlengd. "FC Utrecht mag mij zeker bellen. Ik zou dat natuurlijk ook hartstikke mooi vinden. Ik wil natuurlijk wel weten wat het idee achter de plannen van Utrecht zijn en wat de groeimogelijkheden zijn. En als er dan meiden van Saestum bij komen dan is het altijd leuk", zegt Louwes.
Van Zelst denkt er hetzelfde over. "Ik heb inmiddels gesprekken gehad bij Telstar over de ontwikkelingen, maar daar is nog niets uitgekomen. FC Utrecht mag altijd bellen. Het is dichtbij waar ik vandaan kom. Maar bij Telstar zit ik ook nog gewoon goed."

Miedema in column negatief over toetreding FC Utrecht

Oranje-international Vivianne Miedema was in haar column in het Algemeen Dagblad negatief over de toetreding van FC Utrecht tot de eredivisie. Zij denkt dat de niveauverschillen te groot worden. "Je ziet nu al uitslagen van 8-0 of 9-0. Dat wordt alleen maar erger als er meer clubs zijn", schrijft de spits.
"Er zit een kern van waarheid in haar verhaal", zegt Peeters. FC Utrecht heeft de doelstelling om in de top-zes mee te gaan draaien. "Vivianne weet helemaal niet waar FC Utrecht mee bezig is. Hoeveel FC Utrecht wil investeren in de eredivisie bijvoorbeeld. Ik weet zeker dat wij met onze plannen kunnen zorgen voor verdere professionalisering van de eredivisie. En dat weet je alleen als je de achtergrondinformatie hebt."

Op dit moment bestaat de eredivisie vrouwen uit elf teams. FC Twente is koploper met 42 punten. Nummer zes Feyenoord heeft 17 punten. Een verschil van 25 punten. Ter vergelijking; bij de eredivisie mannen, die bestaat uit 18 teams, is het verschil tussen de koploper en de nummer zes 15 punten.

Ondanks het feit dat Reitsma blij is met de toetreding van FC Utrecht naar de eredivisie snapt hij de zorg van Miedema. "Er is in de eredivisie op dit moment inderdaad best wel veel niveauverschil. Maar ik denk dat we er met zijn allen sterk uit gaan komen. Dat heeft misschien wel wat tijd nodig. Uiteindelijk krijg je in de breedte denk ik meer kwaliteit", aldus Reitsma.
Maar goed, eerst moet er nog een elftalfoto komen van het vrouwenelftal van FC Utrecht. "Ik hoop dat we die in juni kunnen gaan maken", besluit Peeters.