Supportersvereniging Spakenburg wil mogelijke finale een dag vervroegen, KNVB staat open voor overleg

© Orange Pictures
Utrecht - Het sprookje van Spakenburg in de KNVB Beker kan zo maar voortduren tot de finale op zondag 30 april. Dan is er wel een probleem. In de statuten van de Blauwen staat namelijk dat er niet op zondag gevoetbald mag worden. "Dan spelen we die finale toch een dag eerder?"

In de statuten van Spakenburg, een christelijke voetbalvereniging, staat het volgende: "De vereniging heeft ten doel het beoefenen en het bevorderen van de sport in het algemeen en de voetbalsport in het bijzonder, op alle dagen van de week, behalve op zondag.”

"Wij volgen wat er in de statuten staat. Persoonlijk heb ik geen moeite met een voetbalwedstrijd op zondag, ik ga ook weleens uiteten op zondag", zegt voorzitster Pauline Zwaan van de supportersvereniging van Spakenburg tegen RTV Utrecht. "Christen ben je niet alleen op zondag."
Maar toch gaat de voorkeur van de voorzitster uit naar het verplaatsen van de mogelijke finale. "Het bestuur moet zich er heel goed over buigen en kijken wat er mogelijk is. Wat is nou het probleem als de wedstrijd een dag eerder wordt gespeeld? Dat lijkt mij voor de tegenstander ook niet onoverkomelijk."
Voorzitter Marc Schoonebeek van Spakenburg laat aan RTV Utrecht weten dat het spelen van de finale op zondag vooralsnog niet mogelijk is. "Ik denk niet in onmogelijkheden maar in mogelijkheden, de zaterdagavond moet te regelen zijn", aldus Schoonebeek. Trainer Chris de Graaf van de Blauwen zei dinsdag na de gewonnen kwartfinale nog in zijn euforie tegen ESPN dat hij het wel mogelijk achtte.
Spakenburg speelde in het verleden al eens op zondag. Dat leverde een heuse rel op in het christelijke vissersdorp. In 2009, tijdens een trainingskamp, werd er in Spanje een oefenduel afgewerkt tegen Rijnsburgse Boys. "Dat was een enorme rel", zegt Schoonebeek. "We gaan ons niet als ezel twee keer aan de zelfde steen stoten."

KNVB staat open voor overleg

De KNVB meldt dat clubs er rekening mee dienen te houden dat de finale op zondag 30 april gepland staat. "Vooruitlopend op de bekerfinale hebben wij, voorafgaand aan de halve finales, altijd een halvefinalisten overleg gepland."
"Hierin bespreken we met de vier teams wat ze kunnen verwachten rond een eventuele bekerfinale en is het ook aan de halvefinalisten om punten in te brengen. Mocht dit punt dan ter tafel komen dan bespreken we dit eerst in dit overleg", aldus de bond.

Halve finale en Europees voetbal?

Maar eerst moet Spakenburg die finale nog zien te bereiken. Komende zaterdag vindt de loting plaats voor de halve finales. Mocht Spakenburg een thuiswedstrijd toebedeeld krijgen, kan die in principe wel gewoon bij de amateurclub zijn. "Spakenburg heeft aangegeven dat te willen", aldus de KNVB-zegsman. "Alleen moet de lokale overheid daarmee ook akkoord gaan."
Mocht het de nummer 7 van de tweede divisie zelfs lukken om de bekerfinale te winnen, is Europees voetbal ook gewoon een optie. "Spakenburg moet uiteraard aan de licentie-eisen voor Europees voetbal van de UEFA voldoen, maar in dit speciale traject krijgen ze meer begeleiding vanuit de UEFA en KNVB om dit voor elkaar te krijgen. Zo gaat de UEFA ook internationaal om met kleinere clubs die geen grote stadions hebben of uit minder ontwikkelde voetballanden komen", zegt de KNVB-woordvoerder.