Vitesse-FC Utrecht, verdedigende puzzel voor Silberbauer

Nick Viergever, één van de drie geblesseerde verdedigers
Nick Viergever, één van de drie geblesseerde verdedigers © Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht moet het zondag in de uitwedstrijd tegen Vitesse stellen zonder Hidde ter Avest en Nick Viergever. Die twee vielen afgelopen dinsdag in de bekerwedstrijd tegen AZ geblesseerd en zijn niet op tijd fit. Ook Bas Dost, Modibo Sagnan en Amin Youness zijn er nog niet bij.
"Viergever heeft zijn teen gebroken", vertelt trainer Michael Silberbauer. "Wanneer hij weer kan spelen hangt af van de pijn die hij kan verdragen. Hij hoeft geen kapje om de teen." Ter Avest viel dinsdag uit met een hoofdblessure. "Daarmee nemen we geen risico", stelt Silberbauer.
Michael Silberbauer over de blessures en Vitesse
Het lijkt daarmee logisch dat Sean Klaiber terugkeert als rechtsback en dat Mark van der Maarel zijn opwachting gaat maken als linksachter. Mike van den Hoorn en Ruben Kluivert vormen normaal gesproken het verdedigingscentrum. "Dat is een optie", zegt de Utrecht-trainer, die daar verder niets over loslaat.
Wie wel kan spelen is Othman Boussaid. De aanvaller werd dinsdag per brancard afgevoerd, maar trainde vrijdag weer volop mee. "Die brancard was helemaal nodig, want ik had alleen maar kramp", lacht de Belg, die als linkeraanvaller niet op zijn favoriete positie speelt. Hij speelt liever op '10'. "Ik wil meer de bal hebben, ik wil creatief zijn."

Vitesse uit, altijd lastig

Zondag speelt FC Utrecht dus uit tegen Vitesse, waar het tien van de 41 ontmoetingen met winst afsloot. Vitesse zegevierde 28 keer. Vorig seizoen versloegen de Arnhemmers FC Utrecht met 2-1. Dit seizoen werd het in de Galgenwaard 1-0 voor Utrecht, door een treffer van Bas Dost.
Vitesse beleeft een moeizaam seizoen. De Arnhemmers staan op de dertiende plaats in de eredivisie. "Ze staan te laag voor hun kwaliteiten", zegt Silberbauer daarover. "Ze hebben goeie spelers met spelers die het verschil kunnen maken en de resultaten zijn stabieler geworden. Veel ploegen hebben het moeilijk met Vitesse."
Othman Boussaid blikt vooruit op de wedstrijd tegen Vitesse
Othman Boussaid denkt ook dat vorm van Vitesse niets zegt over de kansen van FC Utrecht komende zondag. "Vitesse, dat zijn altijd pittige wedstrijden, of ze er nu lekker inzitten of niet, maar gezien onze vorm moeten we wel die drie punten pakken."
De laatste overwinning van FC Utrecht in de Gelredome was op 28 mei 2019. De finalewedstrijd in de play-offs om Europees voetbal eindigde toen in 0-2. Dick Advocaat was de trainer, Cyriel Dessers en Simon Gustafson de doelpuntenmakers.

Bekerloting

Zaterdagavond is ook nog de loting voor de kwartfinale van de KNVB beker. "Ik loot het liefst een amateurclub, of ADO", zegt Boussaid daarover. "Maar ik heb het gevoel dat PSV, Ajax of Feyenoord gaan loten. Dat is altijd zo bij Utrecht"
Michael Silberbauer laat zich niet verleiden tot het noemen van zijn favoriete tegenstander. "We hebben er geen grip op, we moeten het doen met wat we krijgen", zegt hij. "Maar een thuiswedstrijd zou wel weer eens leuk zijn."
Dat zegt ook Sander van de Streek. De aanvallende middenvelder is te gast in Een Berg Sport.

Meer duidelijkheid, minder vrijheid

Van de Streek gaat in de uitzending ook uitgebreid in op het verschil tussen Henk Fraser en Michael Silberbauer. "Fraser gaf ons veel vrijheid, bij Silberbauer spelen we veel meer vanuit onze taken. Ik denk dat dat beter bij deze groep past."
Met de 29-jarige Van de Streek praten we ook over zijn andere rol onder Michael Silberbauer. In plaats van de enige aanvallende middenvelder is hij nu één van de twee aanvallende middenvelders.
En uiterarad gaat het ook over zijn toekomst. Zijn contract loopt komende zomer af. Blijft hij? Of vertrekt hij?

Vitesse - FC Utrecht is zondagmiddag vanaf 14.30 uur live te volgen in Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht. In dat programma ook volop aandacht voor de verrichtingen van Hercules, Kampong en Hoogland in de 3e en 4e divisie.