Silberbauer voelt zich ook als hoofdtrainer thuis bij FC Utrecht: 'Voel dat ik er klaar voor ben'

Michael Silberbauer heeft inmiddels zijn eerste trainingen achter de rug als hoofdtrainer van FC Utrecht
Michael Silberbauer heeft inmiddels zijn eerste trainingen achter de rug als hoofdtrainer van FC Utrecht © FCUtrecht.nl
Utrecht - Michael Silberbauer is zeer gemotiveerd om als hoofdtrainer te slagen bij FC Utrecht. De 41-jarige Deen voelt zich thuis in Stadion Galgenwaard en wil met enkele aanpassingen in het spel voor het Europese ticket gaan.
Op 21 december kreeg Silberbauer technisch directeur Jordy Zuidam van FC Utrecht aan de lijn. "Ik was verrast en blij dat ik mijn filosofie en plannen mocht presenteren", zei de Deen. In een week tijd was de deal rond. "FC Utrecht is mijn tweede thuis. Het voelt heel goed."
Utrecht is een plek waar je hard moet werken met aanvallend voetbal
Michael Silberbauer
Een half jaar geleden was Silberbauer voor even assistent-trainer bij FC Utrecht. Dat gebeurde nadat René Hake was ontslagen en Rick Kruys was doorgeschoven als interim-trainer. De selectie heeft in die tijd wel een metamorfose ondergaan. "Het is een uitstekende groep. Ik ben hier nu een paar dagen, zij moeten mij leren kennen en ik hen."
Voor de vorige trainer, Henk Fraser, was het altijd al een droom om de leiding te hebben bij FC Utrecht, maar voor Silberbauer is dat niet anders. "Het was voor mij al langer een doel om hier hoofdtrainer te worden. Maar ik heb mijn tijd genomen om mijn eigen voetbalideëen te verzamelen. Nu voel ik dat ik er klaar voor ben."
Michael Silberbauer is de nieuwe hoofdtrainer van FC Utrecht: 'Voel mij hier thuis'

Dezelfde assistenten

Fraser nam bij zijn komst naar FC Utrecht assistenten Alexander Rankovic en Twan Scheepers mee. Silberbauer heeft er geen moment aan gedacht om zelf stafleden mee te nemen. "Het eerste contact was gelijk goed."
"Henk is niet op basis van sportieve gronden weggegaan. De staf heeft daarin ook een aandeel gehad en daarover waren we positief", zegt Zuidam erover. "In de laatste 11 wedstrijden hebben we acht keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld. Toen Henk wegging wilden we de staf bij elkaar houden en dat is in deze situatie gelukt."
Zuidam heeft natuurlijk reacties gekregen op het aanstellen van Silberbauer. "Intern waren deze eigenlijk alleen maar positief. En de supporters die bij de training waren zeiden er ook blij mee te zijn."
We willen ook meer voetbal in de ploeg brengen
Jordy Zuidam
Toch zullen veel mensen het ook als een gok zien omdat het pas de tweede klus voor Silberbauer als hoofdtrainer wordt. "Dat kan. Ik denk meer dat ze positief nieuwsgierig zijn. Wij hebben bij dit scenario het beste gevoel en het meeste vertrouwen", aldus Zuidam.
Silberbauer was niet de enige kandidaat. "We zijn verschillende gesprekken aangegaan. We hebben ook ontzettend veel sollicitaties binnen gekregen", zegt de technisch directeur. "Silberbauer is heel gedreven. Dat past bij onze club en voor dat kenmerk zijn we ook gevallen. Als voetballer was hij al een leider en strateeg."

Meer voetbal in de ploeg

FC Utrecht staat zevende en pakte voor de winterstop dus de nodige punten. Maar het spel was nog niet altijd om over naar huis te schrijven. "We hebben gezegd dat we de resultaten vast willen houden en verbeteren. Maar we willen ook meer voetbal in de ploeg brengen. Daar is hij (Michael Silberbauer, red) hartstikke gedreven in."
Op het trainingsveld van FC Utrecht voelt Silberbauer zich gelijk weer op zijn gemak. Hij rent op het veld van hot naar her om aanwijzingen te geven en schuwt het niet om het spel stil te leggen. Want het doel moet bereikt worden. "We gaan voor plek zes en hoger met als doel een Europees ticket", aldus Silberbauer. "De tijd is tekort om veel te veranderen, maar er zijn wel dingen die ik wil aanpassen. Daar gaan we aan werken."
De Galgenwaard is een mooie plek
Michael Silberbauer
Silberbauer was in zijn periode als speler van FC Utrecht succesvol in Europa. Eerder zei hij daarover dat het elftal uit die tijd over veel werklust beschikte en het op de 'Utrecht-manier' deed. Die mentaliteit hoopt hij over te brengen op zijn ploeg. "Utrecht is een plek waar je hard moet werken met aanvallend voetbal", aldus de Deen.
"Ik kijk ernaar uit om weer in het stadion te zijn. De Galgenwaard is een mooie plek." FC Utrecht hervat op zondag 8 januari de eredivisie met een thuisduel tegen koploper Feyenoord. "Er is geen betere start."

Transfers

Zuidam zegt niet te verwachten dat er deze transferwindow nog spelers bijkomen. "Al weet je het natuurlijk nooit", zei de technisch directeur met een lach.
Wel is bekend dat Moussa Sylla mag vertrekken. Hij ging niet mee op trainingskamp. "Er spelen een aantal dingen. Dat moeten we goed afwegen, ook omdat er een nieuwe trainer is."
Technisch directeur Jordy Zuidam over het aanstellen van Silberbauer: 'Goed gevoel en vertrouwen'