Johan de Kock en het dilemma bij het ontslag van Guus Hiddink

© RTV Utrecht
Utrecht - Johan de Kock speelde in 1996 het EK in Engeland. De voormalig speler van FC Utrecht was zelfs even kort aanvoerder van Oranje. Achttien jaar later zat hij in de Raad van Commissarissen van de KNVB. In beide periodes had de Utrechter te maken met Guus Hiddink als bondscoach.
Dat De Kock mee mocht in 1996 was mede te danken aan de blessure van Frank de Boer. "Ik was snel, kon goed koppen en ik was sterk. Maar voetbaltechnisch was ik veel minder dan de rest", stelt de voormalige centrale verdediger ook nu nog realistisch. In Engeland was De Kock zelfs nog 22 minuten aanvoerder van Oranje. Doordat Frank de Boer er niet bij was, was Danny Blind de eerste aanvoerder, maar die ontbrak in de wedstrijd tegen Schotland. Daarom droeg Ronald de Boer de band. Toen hij in de 68e minuut gewisseld werd, ging de aanvoerdersband naar Johan de Kock.
Achttien jaar na dat EK kwam De Kock, die uiteindelijk dertien interlands speelde, Hiddink opnieuw tegen. De Kock trad toe tot de Raad van Commissarissen, Hiddink was net begonnen aan zijn tweede termijn als bondscoach van Oranje. Maar dat liep niet lekker. De spelers waren ontevreden, er was onenigheid in de staf. En dus kwam Hiddink ter discussie te staan. De Kock belandde in een spagaat. "Ik was ineens zijn werkgever die moest beslissen of hij aan moest blijven of niet. Dat is best een moeilijke situatie voor mij geweest."
De Kock sprak daar onlangs nog over met Hiddink. Die gaf toen aan dat hij vond dat De Kock zich in die discussie wat afzijdig had gehouden. "Je moet die scheiding strikt maken, maar dat is gevoelsmatig moeilijk. Aan de ene kant waren de prestaties niet goed, het klikte niet en er was onenigheid over zijn functioneren. Aan de andere kant was het wel de man die mij bij Oranje had gehaald."
Kijk hier de aflevering van Een Berg Sport met Johan de Kock
Verder blikken de heren aan tafel vooruit op de wedstrijd tegen Argentinië, en gaan ze in op de vraag of Utrechter Jurriën Timber de aangewezen man is om Lionel Messi uit te schakelen. Korneels Ode gaat ook over de Argentijnse superster, en Pessel & Boonen nemen de tactiek van Louis van Gaal onder de loep. En uiteraard wordt de uitslag van Nederland - Argentinië weer voorspeld.

Johan de Kock (58) speelde tussen 1987 en 1994 224 wedstrijden voor FC Utrecht, waarin hij 20 keer scoorde. Voor zijn periode in de Galgenwaard was hij drie jaar prof bij FC Groningen. In 1994 vertrok De Kock naar Roda JC, waar hij twee jaar speelde. De laatste vier seizoenen van zijn loopbaan speelde De Kock voor Schalke'04. In die periode speelde hij ook dertien keer in het Nederlands elftal.

Na zijn actieve loopbaan werd De Kock trainer. In die functie schopte hij het nooit tot het betaalde voetbal. In onze provincie was hij van oktober 2012 tot september 2013 trainer van Spakenburg. Van het najaar van 2-013 tot 2016 was hij lid van de Raad van Commissarissen van de KNVB.