FC Utrecht op weg naar laatste duel voor de WK-break: 'Ik had nog wel even door willen voetballen'

De zieke Douvikas ontbreekt mogelijk tegen Volendam
De zieke Douvikas ontbreekt mogelijk tegen Volendam © Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht speelt zaterdag de laatste wedstrijd van 2022. Na de wedstrijd tegen Volendam begint de lange WK-onderbreking en volgt pas in januari de volgende competitiewedstrijd. In de aanloop naar de wedstrijd in Volendam trainde de ploeg van Henk Fraser de hele week op het kunstgras van voetbalclub EDO.
Dat kunstgras is niet de favoriete ondergrond van de gemiddelde profvoetballer. "Ik vind het niks, maar soms heb je er mee te maken. Gelukkig wordt het in de toekomst afgeschaft", zegt Sander van de Streek. "Maar het is wel goed om er op te trainen. Want de bal reageert anders." Ook voor Henk Fraser levert het beperkingen op, omdat sommige spelers op kunstgras meer risico op een blessure lopen. "Het is anders bewegen en dat vergroot het risico op blessures."
'Als Douvikas niet speelt is Dost de voor de hand liggende keuze'
Fraser zou daarbij het liefst doorgaan met het elftal dat de laatste weken succesvol was, maar dat is wellicht niet mogelijk omdat Tasos Douvikas de vrijdagtraining moest laten lopen vanwege ziekte. Uitgerekend voor zijn meest logische vervanger, Bas Dost, is op kunstgras spelen verre van ideaal. "Dat is niet ideaal inderdaad, maar als Douvikas niet speelt is hij de meest voor de hand liggende keuze."
FC Utrecht is de laatste weken opgeklommen uit een diep dal. De laatste drie competitieduels leverden de maximale score van negen punten op. Daarnaast werd ook het bekerduel tegen Sportlust'46 gewonnen. Je zou dus kunnen zeggen dat de WK-break ongelegen komt, omdat de ploeg nu in de flow zit. "We hadden heel graag door gewild, omdat we nu resultaten halen", zegt Henk Fraser. "Ik had nog wel door willen voetballen, maar het is niet anders", vult Sander van de Streek aan.
'Ik vind kunstgras helemaal niks'
FC Utrecht speelde de laatste weken zowel tegen Sparta, als tegen Heerenveen en FC Groningen een zeer matige eerste en een veel betere tweede helft. "Dat was in het begin van het seizoen precies andersom", zegt Fraser. "Toen kregen we in het begin van de wedstrijd veel kansen en zakten we daarna weg. Nu is het omgedraaid en dat is eigenlijk beter. Want dan kun je de wedstrijd nog naar je toetrekken."
Volendam is een ploeg die onder trainer Wim Jonk aanvallend en attractief voetbal probeert te spelen. "En ze hebben een goed middenveld, met hele mooie spelers zoals Carel Eiting. Daar hebben wij ook nog mee gesproken." Maar Volendam is defensief kwetsbaar. De ploeg kreeg al 35 tegentreffers, meer dan elke andere ploeg in de eredivisie. "Dat komt door hun spelopvatting", zegt Fraser.
Het is zaak om drie hele belangrijke punten te pakken tegen Volendam en aansluiting te vinden bij de subtop", besluit Van de Streek. "En dan zorgen dat we in januari nog goed zijn, want dan komen er weer paar hele belangrijke potten aan."

Volendam - FC Utrecht begint zaterdag om 16.30 uur en is live te volgen in Namen & Rugnummers op Radio M Utrecht. Erik van der Meer vervangt Gert Kruys als analist, die op de bank zit bij de topper tussen FC De Bilt en Montfoort in de 1e klasse A.