FC Utrecht lijdt kansloze nederlaag tegen koploper AZ

Daishawn Redan begon in de basis bij FC Utrecht, maar onderscheidde zich niet tegen AZ.
Daishawn Redan begon in de basis bij FC Utrecht, maar onderscheidde zich niet tegen AZ. © Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft in Stadion Galgenwaard een kansloze nederlaag geleden tegen de ongeslagen koploper AZ. De ploeg van Henk Fraser ging in de wedstrijd in de eredivisie met 1-2 onderuit. De Utrechters blijven negende op de ranglijst met twaalf uit negen.
FC Utrecht was op twee plekken gewijzigd ten opzichte van de vorige gewonnen wedstrijd bij Excelsior (0-1). Nieuwelingen Luuk Brouwers en Daishawn Redan begonnen in de basis in plaats van de geblesseerde Jens Toornstra en Amin Younes.

Penalty FC Utrecht

Na het optrekken van de blauwe rook van vuurwerk zag het publiek eenzelfde spelbeeld. AZ dicteerde. Toch leek FC Utrecht als eerst dichtbij de openingstreffer. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük gaf een penalty vanwege hands, maar na een check met de VAR werd deze beslissing teruggedraaid.
Kort daarna was FC Utrecht opnieuw dichtbij de 1-0, terwijl AZ het overwicht had. Twee pogingen in een paar tellen werden knap gekeerd door Hobie Verhulst. Na iets meer dan een halfuur drukte AZ de krachtsverhouding uit op het scorebord. Myron van Brederode sneed naar binnen en schoot de bal in de verre hoek. 0-1 was ook de ruststand.

Festiviteiten

Hoewel de spelers in de kleedkamer zaten, was er van alles te zien op het veld. Topsporters uit de provincie werden op de 900e verjaardag van de stad Utrecht in het zonnetje gezet vanwege hun prestaties. Het ging om rolstoeltennisster Diede de Groot uit Oudewater, Laura Aarts uit Zeist en Sarah Buis uit De Bilt van het nationale waterpoloteam, Renee van Laarhoven van het Utrechtse Kampong en het nationale hockeyteam en de Utrechtse zwemster Lotte Hosper.
Naast deze huldiging speelde FC Utrecht in speciale tenues en was er in het begin van het duel een minuut applaus voor voormalig FC Utrecht-speler Mihai Nesu. De Roemeen liep in 2011 een dwarslaesie op in dienst van FC Utrecht.

Eretreffer van invaller

Nadat de festiviteiten voorbij waren, ging de tweede helft van start. AZ bleef sterker, maar na een klein uur kreeg FC Utrecht haar beste kans. Sean Klaiber gaf voor en Redan had de 1-1 op zijn schoen, maar hij kwam net tekort om binnen te schuiven. In de 68e minuut was het aan de andere kant wel raak. Yukinari Sugawara knalde de bal in de kruising na een mooie aanval.
Vervolgens nam AZ wat gas terug. FC Utrecht kreeg een goede mogelijkheid op de aansluitingstreffer via Moussa Sylla. Deze kans wist de invaller niet te verzilveren, maar in de blessuretijd maakte hij wel de eretreffer. De Fransman tikte van dichtbij binnen. Direct daarna klonk het laatste fluitsignaal.

FC Utrecht - AZ 1-2

31' Myron van Brederode (0-1)
68' Yukinari Sugawara (0-2)
90+3' Moussa Sylla (1-2)

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük