Zesde finale op rij lonkt voor FC Utrecht

Utrecht - Vergeten is de slechte reeks, want FC Utrecht staat na de 3-1 zege in de heenwedstrijd tegen Vitesse op de drempel van de finale van de play-offs om een ticket voor de voorronde van Conference League. Zondagavond in Arnhem verdedigen Rick Kruys en zijn mannen een voorsprong van twee doelpunten.
Als FC Utrecht Vitesse uitschakelt, is het het zesde seizoen op rij dat de ploeg zich plaatst voor de finale van de play-offs. In 2016 werd verloren van Heracles, in 2017 was FC Utrecht in een legendarische finale te sterk voor AZ. Daarna volgde een nederlaag en een overwinning tegen Vitesse. Vorig jaar werd de beslissende play-offwedstrijd verloren tegen Feyenoord.
Niet alleen qua uitslag, ook fysiek is FC Utrecht ongeschonden uit de eerste wedstrijd tegen Vitesse gekomen. Tijdens de -lichte- vrijdagtraining constateerde Rick Kruys dat alle spelers vrij waren van pijntjes en dat hij dus zondag in principe dezelfde elf het veld in kan sturen. "De jongens die gespeeld hebben, moeten herstellen, en de jongens die niet gespeeld hebben moeten goed trainen om fit te zijn."
In de eerste wedstrijd troefde FC Utrecht Vitesse af, het was veel scherper dan de Arnhemmers en won zodoende. "Wij moeten daarop voorbereid zijn", zegt Rick Kruys. "En we zullen dezelfde energie en dezelfde duelkracht moeten etaleren in de Gelredome."

Teamprestatie

Opvallende naam in de basiself van de heenwedstrijd was die van Joris van Overeem. De middenvelder stond de laatste maanden bijna nooit aan de aftrap, maar kreeg donderdag de voorkeur boven Adam Maher. "Ik ben blij dat ik mocht spelen en ik ben blij dat het goede pot was. Een teamprestatie", zegt Van Overeem.
Blijft de vraag hoe het kan dat een ploeg vier dagen na de vertoning tegen Willem II tegen Vitesse wèl een prima wedstrijd op de mat legde. "Het zijn wel echt finales nu", zegt van Overeem. "Ook al wilden we die wedstrijden in de competitie winnen, zaten die play-offs onmbewust in ons hoofd. En nu we er moesten staan, stonden we er."
"Wat het is kan ik je ook niet vertellen", vervolgt de middenvelder, die waarschijnlijk bezig is aan zijn laatste maand bij FC Utrecht. "Ik had het liefst al die andere wedstrijden ook gewonnen. Maar die play-offs, dat zijn finales. We hebben veel gasten die op dit soort momenten kunnen pieken. Dat moeten we volhouden."
Vitesse - FC Utrecht begint zondag om 18.00 uur en is live te volgen op Radio M Utrecht in een extra uitzending van Namen & Rugnummers live.
De commentatoren zijn René van den Berg en Pieter van Schaick. Gert Kruys verzorgt de analyse.