Scoren blijft groot probleem voor FC Utrecht: 'Het verhaal van dit seizoen'

Utrecht - Niet voor het eerst dit seizoen heeft FC Utrecht verzuimd om een wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Op bezoek bij PEC Zwolle werd daardoor met 1-1 gelijkgespeeld. "Het gaat om een bepaalde scherpte om die wedstrijden te winnen", concludeert Sander van de Streek.

Van de Streek ziet dat scherpte ontbreekt

"We moesten vechten voor onze duels", gaat de aanvallende middenvelder verder. "Dat hebben we goed gedaan, alleen het probleem is dat we niet scoren. Je scoort uit één keer, uit een corner, maar dat is te weinig. Zeker met oog op de play-offs als we tegen Vitesse spelen. Dan moeten ze erin, anders ga je niet door."
"Ze missen niet expres, maar het gaat om een bepaalde scherpte om die wedstrijden te winnen. Dat laten we na. Dat is het verhaal van het seizoen. We moeten gewoon die kansen afmaken, dan maken we het onszelf zoveel makkelijker", vertelt hij.
Van de Streek begon als aanvallende middenvelder, maar vanwege de tactiek van PEC werd hij gedurende de wedstrijd verder naar achteren gehaald. Dat had wel als gevolgd dat 'Streek' weinig voor het doel van Zwolle kwam. "Ik kan niet vanuit onze box uit de omschakeling in hun zestien te komen. Ik moest soms ook controle houden", zegt hij.
Wel is Van de Streek zeker van een basisplaats onder Rick Kruys. "Ik wil zoveel mogelijk spelen. Nu krijg ik het vertrouwen en moet ik het uitbetalen. In welke rol dat ook is", geeft hij aan.

Kruys mist geluk en verliest De Keijzer

Kruys zelf is ook kritisch op zijn ploeg. "Je moet het afmaken, dan speel je een gewonnen wedstrijd. Het was tactisch moeilijk, want Zwolle speelde met lef. Een soort 3-5-2 of 3-4-3 met verdedigers die meedoen. Na 20 minuten kregen wij daar problemen mee, maar in de tweede helft hebben we dat veranderd met een dubbele zes. Dat hebben we goed gedaan", vindt de trainer.
"We hadden veel meer grip, en als we de bal veroverden lag het helemaal open. Dat pakte heel goed uit", aldus Kruys, die het missen van kansen ook als probleem beschouwt. "Daar trainen we natuurlijk op, maar uiteindelijk moeten we ook een wedstrijd hebben waarin het meezit. Soms gaat een kans ook miraculeus mis. Laten we er alles aan doen om dat in de play-offs wel te laten lukken."
Over het spel is de coach wel blij. "Je hebt gezien dat we niet rustig aan hebben gedaan. We hebben geprobeerd te winnen en dat is helaas niet gelukt. Maar we moeten die kansen wel blijven creëren, met als einddoel om ze ook te verzilveren. We hebben meerdere mensen die kunnen scoren, maar dat moet gewoon beter. Je moet die wedstrijd in het slot gooien."
Een flinke tegenslag was het uitvallen van Fabian de Keijzer, vlak voor rust. "Dat zal waarschijnlijk een spierblessure zijn. Ik zag dat hij pijn had, het zag er niet goed uit", aldus de trainer, die in Eric Oelschlägel een vervanger. "Daar kan je op bouwen. Hij weet wat hij moet doen."

Ter Avest baalt van gemiste kansen

Het enige doelpunt van FC Utrecht kwam van Hidde ter Avest, die een hoekschop binnenkopte na een half uur spelen. "En ik had die tweede ook nog moeten maken. Daar baal ik enorm van. Dan gooi je het op slot", aldus de rechtsback.
"Je scoort maar een goal. Je kan het jezelf zoveel makkelijker maken", zegt Ter Avest. "We hadden hun wervelwind aan het begin wel verwacht, maar we verdedigen heel goed. In de tweede helft is er een moment dat ze doorkomen en dan scoren ze. Maar gelijk vanaf de aftrap kunnen wij hem zelf weer maken."
Ter Avest was niet de enige die kansen miste. "Het gaat niet alleen om de spitsen. Ik vind dat iedereen die in die positie komt, ze moet maken. Dan hebben we ook de kracht om nog verder uit te lopen", weet hij. "Je wil ook met goed gevoel richting play-offs. Maar als je 1-0 voor staat, moet je hem ook vasthouden. Het stond verdedigend goed, op een moment na."