Veerman dwingt basisplaats af tegen Heracles

UTRECHT - René Hake heeft genoeg gezien afgelopen weekend tegen Cambuur. Tegen Heracles laat de trainer van FC Utrecht Henk Veerman in de basis beginnen. De nieuw aangetrokken aanvaller kwam tegen de Friezen bij een 2-0 achterstand in de ploeg en leidde Utrecht vervolgens met onder meer een doelpunt naar de overwinning.
"Soms is het heel makkelijk", lacht Hake na de donderdag-training als hij bevestigt dat Tasos Douvikas en Henk Veerman de twee spitsen zijn vrijdagavond in Almelo. "Maar Tasos en Henk zijn andere type spelers, dus dat vergt wel wat van de mensen eromheen. Dus op detailniveau moet de rest het wat anders invullen."
In de eerste competitiehelft won FC Utrecht van Heracles. In de Galgenwaard behaalde het toen een benauwde 1-0 overwinning. Ook toen speelde het, net als de afgelopen wedstrijden in een 4-4-2-systeem. Dat zal nu ook weer het uitgangspunt zijn. "Ik weet dat we op het nippertje wonnen", vertelt Hake. "Maar we hebben mogelijkheden genoeg gehad om meer goals te maken. Wat we anders moeten doen dan toen? Ze er nu wel in trappen."
En daar komt Veerman om de hoek kijken. De Volendammer moet samen met de Griek Tasos Douvikas voor de doelpunten zorgen. "Voor mij is het eigenlijk ook nog compleet wennen om met twee spitsen te spelen", erkent Veerman, die bij Heerenveen in een ander systeem speelde. "Ik voel me er wel vrij in. Ik kan als aanspeelpunt fungeren of zelf de ruimte induiken. Het is nog in de gewenningsfase, maar ik heb echt wel meer ruimte en ik kom vaker 1-op-1."

Nieuwe Willaarts en Van Loen

In de jaren '80 had FC Utrecht het spitsenkoppel Erik Willaarts en John van Loen. Van Loen was de lange bliksemafleider en aanspeelpunt, Willaarts de afmaker. De laatste maakte dat seizoen 25 doelpunten waarna hij aan Borussia Mönchengladbach werd verkocht. Douvikas en Veerman lijken eenzelfde duo. Afgelopen wedstrijd maakte de Griek twee treffers, Veerman één. "Ik wil gerust wel de bliksemafleider voor Tasos zijn dan", reageert Veerman. "Dit gaat goed, ik zit in de bloei van mijn leven."