Voetbalclubs voeren actie om hun stadions vol te krijgen

© RTV Utrecht
UTRECHT/ZEIST - De clubs uit het betaalde voetbal gaan actie voeren met als doel hun stadions zo snel mogelijk weer vol te krijgen. Alle spelers in de eredivisie en de eerste divisie komen bij de wedstrijden van dit weekeinde het veld op in shirts met daarop letters die de tekst 'stadions vol' vormen. De trainers en scheidsrechters dragen een button met daarop die tekst.
Sinds vorige week mogen de voetbalclubs weer publiek toelaten in het stadions. Het kabinet staat echter niet toe dat meer dan een derde van de capaciteit van een stadion wordt bezet. De toeschouwers moeten onderling 1,5 meter afstand houden, op een stoel zitten en een mondkapje dragen als ze door het stadion lopen. Voordat de bezoekers naar binnen mogen, worden ze gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. De profclubs pleitten er bij het kabinet voor om minimaal twee derde van hun stadioncapaciteit te mogen gebruiken, maar de regering wilde niet verder gaan dan een derde.
De betaaldvoetbalclubs zeggen dat dit ze alleen maar meer geld kost. Ze willen zo snel mogelijk meer supporters toelaten en hopen dat het kabinet hen perspectief geeft. Met dat doel is de actie 'Stadions Vol' opgezet. Het Supporterscollectief, waarbij supportersverenigingen van vrijwel alle clubs zijn aangesloten, opende vorige week een online-petitie. Die is inmiddels ruim 30.000 keer ondertekend. Volgende week wordt de petitie overhandigd aan politiek Den Haag.
Vorige week werd in de Keuken Kampioen Divisie voor het eerst in ruim twee maanden weer met publiek gespeeld. Dit weekend keert het publiek ook terug in de Eredivisie. FC Twente heeft na overleg met supporters en sponsoren besloten om het stadion dicht te houden. De club uit Enschede wil de Grolsch Veste pas weer openen als in ieder geval alle seizoenkaarthouders en sponsoren naar binnen kunnen. Ook Go Ahead Eagles overweegt het stadion dicht te houden zolang slechts een derde van de capaciteit gebruikt mag worden.
Bij FC Utrecht kunnen zaterdag tegen SC Cambuur wel alle seizoenkaarthouders en Business Clubleden de wedstrijd in het stadion zien. De aftrap is om 16.30 uur.