LIVEBLOG: Zwak FC Utrecht verliest van Ajax

UTRECHT - FC Utrecht speelt vandaag in Stadion Galgenwaard de eerste competitiewedstrijd na de winterstop. De ploeg van hoofdtrainer René Hake krijgt Ajax op bezoek. Na vier duels zonder overwinning in de eredivisie is een zege in deze eerste speelronde van 2022 meer dan welkom voor de Utrechters.
Anastasios Douvikas
Anastasios Douvikas © Orange Pictures
De wedstrijd is natuurlijk LIVE te horen in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht (93.1 FM) met commentaar van Bert Kous, Pieter van Schaick en de analyse van Gert Kruys. Lees hier de voorbeschouwing op de wedstrijd.

Eindstand 0-3

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

5' Antony 0-1
19' Brian Brobbey 0-2
45'+3' Brian Brobbey 0-3

90+3' FC Utrecht verliest kansloos van Ajax: 0-3. Lees zo het verslag op onze site.
90' "De scheidsrechter moet gewoon net als een scheids bij de Afrika Cup te vroeg affluiten", zegt Kruys op cynische toon.
86' Ajax heeft voor de laatste twee keer gewisseld. Tagliafico en Van Axel Dongen komen voor Blind en Antony.
82' "De tweede helft is een formaliteit", aldus analist Kruys, die alvast een conclusie trekt. "Opnieuw zit er weinig energie in de ploeg."
80' Wissel FC Utrecht. Balk vervangt Mahi.
72' Daar was Ajax dichtbij de 0-4. Antony snijdt naar binnen, FC Utrecht geeft volop ruimte om te schieten en dat doet de aanvaller. De bal suist net naast.
70' Een driedubbele wissel bij Ajax. Klaassen komt voor Brobbey, Taylor vervangt Gravenberch en Schuurs neemt de plek in van Martínez.
65' De derde gele kaart van de wedstrijd is voor Mazraoui. Hij maakt een overtreding op Boussaid.
64' Vrije trap voor Ajax. De bal belandt bij Blind. Zijn schot richting het doel wordt tegengehouden door een voet van Van der Hoorn.
59' Ajax houdt de controle en FC Utrecht blijft machteloos.
58' Van Overeem vervangt Maher die strompelend het veld verlaat. De middenvelder heeft pijn na het duel met Timber.
55' De gemoederen lopen even hoog op na een duel tussen Maher en Timber. Spelers vliegen op de arbiter af, maar uiteindelijk wordt het weer rustig.
54' Maeda is ondertussen op weg naar het ziekenhuis. De debutant verliet vroeg het veld met een blessure.
53' Tadic ligt kermend van de pijn op de grond na een duel met Van der Maarel. Even later loopt hij weer.
50' "De wedstrijd is gespeeld. Zaak is nu om de schade te beperken", vertelt analist Kruys.
46' De tweede helft is begonnen. Weet de ploeg van René Hake een wonder te verrichten door van een 0-3 achterstand terug te komen?
45+3' Rust.
Vlak voor rust bouwt Ajax de voorsprong uit naar 0-3
45+3' GOAL! Brobbey zet met zijn tweede van de middag de 0-3 op het scorebord. Weer is Tadic de aangever. Brobbey tikt van dichtbij binnen. "Slap van FC Utrecht. Het is gespeeld", zegt commentator Bert Kous.
45' FC Utrecht krijgt de tweede gele kaart. Invaller Boussaid krijgt geel na een tackle.
43' FC Utrecht krijgt voor het eerst een corner. De koppers zijn mee, onder wie Van der Hoorn. De verdediger kopt een paar meter naast.
Douvikas is dichtbij de gelijkmaker
41' Daar is de eerste grote kans voor FC Utrecht. Boussaid geeft voor en Douvikas kopt van dichtbij net over.
40' Kans voor Ajax. Berghuis komt op via links en geeft voor. Warmerdam kan wegwerken voordat Brobbey bij de bal komt.
37' De volgende blessurebehandeling bij FC Utrecht. Van de Streek krijgt een bal in het gezicht, maar kan uiteindelijk verder.
35' De eerste mogelijkheid van FC Utrecht kan na 35 minuten worden genoteerd. Warmerdam, matchwinner in de heenwedstrijd, schiet ruim naast.
Douvikas wordt afgevlagd vanwege buitenspel
34' Douvikas gaat diep en heeft niemand voor zich, maar wordt afgevlagd vanwege buitenspel. Hake is het er niet mee eens. Uit de beelden blijkt dat het geen buitenspel is.
30' "Ajax speelt rond en pakt alvast wat rust voor de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Excelsior Maassluis over een paar dagen", aldus commentator Van Schaik.
27' De ploeg van René Hake meldt zich even in de zestien van Ajax. Boussaid geeft voor, maar geen ploeggenoot komt bij de bal in de buurt.
25' FC Utrecht heeft nog geen fatsoenlijke aanval laten zien.
FC Utrecht staat met de rug tegen de muur
20' De eerste gele kaart is ook een feit. Maher ontvangt de prent na een overtreding op Gravenberch.
De 0-2 van Ajax
19' GOAL! Brobbey verdubbelt de voorsprong. Tadic geeft voor en de spits kopt van dichtbij raak.
15' "Het is eigenlijk eenrichtingsverkeer", vertelt commentator Pieter van Schaik. Analist Gert Kruys noemt het een kat en muisspel. "FC Utrecht kijkt en loopt erachteraan."
Maeda valt vroeg geblesseerd uit bij zijn debuut
11' Daar is al de eerste wissel bij FC Utrecht. Maeda wordt naar de kleedkamer getild. Boussaid is zijn vervanger.
9' Au! Martinez begaat een forse tackle op de debutant Maeda. Hij lijkt veel pijn te hebben en ligt op de grond. Vervolgens verlaat hij het veld, terwijl het spel doorgaat.
8' FC Utrecht wordt weer gewaarschuwd. Ajax onderschept de bal van Quinten Timber, Berghuis levert de bal af bij Tadic die op de paal schiet.
De 0-1 van Ajax
5' GOAL! En daar is de openingstreffer van Ajax. Antony ontvangt de bal in de zestien, waarna de Braziliaan de bal in de rechterhoek schiet.
4' Ajax heeft het meest de bal in de eerste minuten, maar wordt niet gevaarlijk.
1' Er is voor het eerst in 2022 afgetrapt in Stadion Galgenwaard.

Opstellingen:

FC Utrecht: Fabian de Keijzer; Ter Avest, Van der Hoorn, Van der Maarel, Warmerdam; Maher, Van de Streek, Quinten Timber; Maeda, Douvikas, Mahi
Ajax: Pasveer; Mazraoui, Jurriën Timber, Martinez, Blind; Álvarez, Berghuis, Gravenberch; Antony, Brobbey, Tadic

Warmlopen:

- FC Utrecht staat in de eredivisie op dit moment zevende, Ajax is de nummer twee van de competitie.
- Voormalig FC Utrecht-speler Sébastien Haller staat onder contract bij Ajax maar hij is niet van de partij. De spits doet op dit moment namens Ivoorkust mee aan de Africa Cup. Hij speelde bijna honderd duels voor FC Utrecht en scoorde daarin 51 keer.
- Ajax-trainer Erik ten Hag heeft ook een verleden bij FC Utrecht. Hij was van 2015 tot en met 2017 hoofdcoach. Ook verdediger Sean Klaiber uit Nieuwegein is een oude bekende. Hij speelde 153 wedstrijden in het shirt van FC Utrecht.
- FC Utrecht - Ajax werd 50 keer eerder gespeeld in de eredivisie. De thuisploeg hield 14 keer de drie punten in Utrecht. Ajax ging 23 keer met de volle buit terug naar Amsterdam.
- De laatste zege in de eredivisie van FC Utrecht op Ajax in Stadion Galgenwaard is alweer even geleden. In 2015 wonnen de Utrechters met 1-0 door een doelpunt van Yassin Ayoub.
- Eerder dit seizoen won FC Utrecht op bezoek bij Ajax met 0-1 door een treffer van Django Warmerdam.
- Mocht FC Utrecht-speler Willem Janssen tegen in Ajax komen dan is het voor de Limburger zijn 400e eredivisieduel.