Oude tijden moeten herleven: HMS Achilles wil tophandbal terug in Utrecht

UTRECHT - Er moet weer tophandbal komen in de stad Utrecht. HMS Achilles, dat zijn thuiswedstrijden speelt in Sporthal Zuilen, wil daar voor gaan zorgen. Het eerste mannenteam hoopt volgend seizoen zijn intrede te doen in de tweede divisie. Afgelopen jaren was de ploeg ingedeeld in de hoofdklasse.
De mannen van HMS (rood-wit) in actie
De mannen van HMS (rood-wit) in actie © André Dales
"Omdat er afgelopen seizoen geen competitie is gespeeld, biedt de handbalbond clubs de mogelijkheid om een promotie- of degradatieverzoek in te dienen", vertelt Jakob Roques van HMS Achilles. "Dat hebben wij gedaan." Ook voor de vrouwen is een dergelijk verzoek ingediend. Zij zouden moeten promoveren van de 2e klasse naar de 1e klasse. De beslissing van de bond valt in mei.
Of het verzoek van HMS Achilles gehonoreerd wordt, hangt af van het aantal clubs dat wil promoveren en degraderen. "Het aantal clubs per afdeling blijft namelijk gelijk", weet voorzitter Ronald Muijtjens van de Utrechtse handbalclub.
Wij denken dat we voldoende spelers hebben die dat niveau aankunnen, dus we nemen de gok en misschien strijden we straks wel tegen degradatie
Ronald Muijtjens (voorzitter HMS Achilles) over de mogelijke promotie

Ambitie

HMS Achilles speelt al een aantal jaren in de hoofdklasse, en is doorgaans middenmoter of (sub)topper. De spelers van het eerste herenteam hebben aangegeven de stap omhoog te willen maken. "Wij denken dat we voldoende spelers hebben die dat niveau aankunnen", stelt Muijtjens. "Dus we nemen de gok en misschien strijden we straks wel tegen degradatie."
Spelen in de landelijke competitie, wat HMS Achilles vooral met de vrouwen jarenlang deed, is niet per se de ambitie van de nog geen honderd leden tellende club. "Als alle teams genoegen nemen met spelen in de 1e klasse, vind ik het ook goed", zegt Muijtjens. "En als er een team zo hoog mogelijk wil spelen, gaan we proberen dat te faciliteren."
Volgens oud-speelster Angelique Talsma van HMS is het goed mogelijk dat het tophandbal terugkeer in Utrecht. "HMS Achilles is een handbalploeg in Utrecht met een vrij grote vereniging en steeds meer nieuwe leden. De club kan uit een grote vijver vissen en de spelers die doorbreken zijn wel fanatiek. Er zitten leuke talenten bij, voor de dames en de heren", vertelt ze.
De laatste jaren moet de provincie het hebben van Handbal Houten bij de mannen en Fortissimo uit Cothen bij de vrouwen. Zij maken die slag ook deels financieel. "Wij krijgen ook niet zoveel sponsors", doelt Talsma op HMS. "Fortissimo zit in een mooi dorp en daar wordt veel geld ingestoken. Bij HMS begint dat weer een beetje te lopen. Als je een goed team hebt, komen de sponsoren ook vanzelf."
De stadsderby tussen Attila en HMS in november 1974
De stadsderby tussen Attila en HMS in november 1974 © Archief Angelique Talsma

Bomvolle zalen

Tussen 1970 en 2006 waren er drie Utrechtse handbalclubs die regelmatig in de eredivisie speelden: HMS, Attila en UDSV. Halverwege de jaren '70 speelden de vrouwen van HMS en Attila zelfs beide op het hoogste niveau. Angelique Talsma speelde destijds voor HMS, en herinnert zich de stadsderby's. "Bomvolle zalen", blikt ze terug.
"Attila was de grootste concurrent. Dat was echt wel een derby. Het ging hard tegen hard, pittige wedstrijden. Dan liep de sporthal vol met supporters en tegenstanders. Er was ook een muziekband op de tribune, dat was geweldig. Daar leefde je voor. Dat zijn wedstrijden die je altijd bijblijven", legt Talsma uit.
"We hadden soms ook een kersttoernooi met de beste speelsters uit Utrecht tegen buitenlandse ploegen. Dan speelde je met je concurrenten van Attila in een ploeg. Dat ging wel heel natuurlijk, hoor. Je ziet ook elkaars kwaliteiten en dat kan je later weer gebruiken als je tegen elkaar speelt", blikt ze terug.
Het ging hard tegen hard, pittige wedstrijden. Dan liep de sporthal vol met supporters en tegenstanders. Dat zijn wedstrijden die je altijd bijblijven
Angelique Talsma (oud-speelster HMS) over de derby tegen Attila
Maar HMS speelde in 1981 voor het laatst op het hoogste niveau. De mannen van Attila kwamen tussen 1972 en 1988 acht seizoenen uit in de eredivisie. Die club hield in 1989 op te bestaan na een fusie met het Nieuwegeinse HVN tot HVN Attila en verdween daarmee uit de Domstad. Ook HMS fuseerde, met plaatsgenoot Achilles.
"De hoogtijdagen hebben niet lang geduurd. Op een gegeven moment zit je als clubs niet meer in dezelfde klasse en speel je niet tegen elkaar, maar de wedstrijden die er waren waren wel goed en bijzonder", aldus Talsma, die tot vorig jaar gehandbald heeft op recreatief niveau en ook enkele teams begeleidde en trainde.
De selectie van HMS die in 1971 kampioen werd van de 2e klasse
De selectie van HMS die in 1971 kampioen werd van de 2e klasse © Archief Angelique Talsma

UDSV laatste Utrechtse eredivisionist

UDSV, in 1985 ontstaan na een fusie tussen UD en Sport Vereent, bereikte in 1988 voor het eerst de eredivisie bij de mannen. Het verblijf op het hoogste niveau duurde slechts één seizoen, net als acht jaar later. De laatste keer dat UDSV eredivisie speelde was van 2004 tot 2006. Na twee seizoenen volgde degradatie.
UDSV is inmiddels verhuisd van Overvecht naar Leidsche Rijn en heeft ook de clubnaam gewijzigd in Leidsche Rijn. Zowel de vrouwen als de mannen spelen in de 1e klasse van de regionale competitie, het vijfde niveau van Nederland.
Angelique Talsma geeft wel aan dat door de jaren heen de mentaliteit binnen het handbal veranderd is.

"Ik merk wel dat de generatie die nu handbalt minder strijdvaardig is. Vroeger moest je knokken voor je plekje en zat je 50 van de 60 minuten langs de kant. Je werd mentaal sterker, omdat je ervoor ging vechten. Tegenwoordig kan je zoveel meer hobby's erbij hebben. Die mentaliteit mis ik."

"Ik ging over lijken. Niet naar verjardagen, handbal ging altijd voor en trainingen gingen ook altijd voor. Door weer en wind naar de sporthal. Ook dat gehaaide in het spel mis ik. Dat je niet zomaar akkoord gaat met wat de scheidsrechter beslist en de bal gewoon opeist."