UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Hans van Breukelen in Een Berg Sport: 'Uitspraak Van Seumeren deed me denken aan mijn Challenger plan'

1/4
UTRECHT - Hans van Breukelen (64) staat nog altijd in de geschiedenisboeken als de meest succesvolle Nederlandse keeper aller tijden. Hij won de Europacup I met PSV en won in 1988 met het Nederlands elftal het Europees kampioenschap. Nog altijd de enige keer dat Oranje met een prijs naar huis ging op een eindtoernooi.

De Biltenaar begon zijn loopbaan lang daarvoor bij FC Utrecht. Waarmee hij - toevallig net als in 88' - in Hamburg zijn mooiste wedstrijd beleefde. Zo vertelt hij in Een Berg Sport. "We speelden in de UEFA Cup tegen het grote HSV. Met Magath, Hrubesch en Kaltz. Die hadden het jaar ervoor de Europacup I finale gespeeld tegen Nottingham Forest en we winnen gewoon met 1-0. Laten we het over de thuiswedstrijd maar niet meer hebben, maar dat was echt ongelooflijk. Het leek wel of ik lijm aan mijn handschoenen had zitten." 'De Breuk' stond ook aan de basis van de enige goal in het Volkspark Stadion. Ik trapte uit en Wouters kreeg de bal en die legt hem breed op Willy Carbo. Boem!"

Gert Kruys was er ook bij. "We zijn twee keer over de middenlijn geweest. En na afloop zitten we aan de bar. Carbo, de matchwinner ging al na twee Pinacolada's knock-out. Die heeft niks meer van het feest meegekregen. Later bleek ook dat nooit betaald hadden voor alle champagne", lacht Kruys.

Van Breukelen kon ook enorm genieten als het publiek of de commentator al juichten, maar hij de bal dan toch nog wist te keren. "Mooi dat zo'n Theo Reitsma dan al zegt: 'Hij scoort' en dat je hem dan pakt. Dat was altijd kicken. Dan hoorde je het publiek achter je al juichen en dan kreeg je er nog net een vingerkootje tegenaan."

Hans van Breukelen: "Mijn mooiste wedstrijd met FC Utrecht was toevallig ook in Hamburg"Paes vs Oelschlägel


Tegenwoordig staat er een Duitser onder de lat bij FC Utrecht. Van Breukelen snapt die keuze niet. En dat staat enigszins los van het feit dat hij Duitsland komt. De 73-voudig international had het in het veld namelijk altijd aan de stok met onze oosterburen. "Moet je luisteren. Ik zou lekker door gaan met Paes.", reageert Van Breukelen op de vraag wie er in het doel moet staan in de Galgenwaard. "Paes heeft een paar momenten gehad dat hij er niet zo goed uit zag, zoals tegen Vitesse. Daar heeft hij zich heel goed van hersteld, maar raakt dan geblesseerd. Hij heeft potentie en heeft niet voor niets in alle vertegenwoordigende Nederlandse jeugdelftallen gespeeld. Qua karakter ken ik hem niet hoor, maar hij heeft de juiste uitstraling. Natuurlijk moeten er nog dingen verbeteren, maar moeten we daarvoor nou een keeper uit de Duitse tweede divisie gaan halen? Die kunnen we toch zelf ook wel opleiden."

Hans van Breukelen: "Waarom ga je een keeper uit het buitenland halen als je Paes hebt?"Uitspraak Van Seumeren deed denken aan het Challenger plan


FC Utrecht wordt al het hele jaar achtervolgd door de uitspraak van eigenaar Frans van Seumeren dat zijn club in het jubileumjaar de top drie zou gaan aanvallen. Vlak voor het eind van de competitie staat FC Utrecht zevende en is er van die ambitie weinig terecht gekomen. Een 'fout' die Van Breukelen zelf ook ooit maakte toen hij eind vorige eeuw Technisch Directeur was bij FC Utrecht. "Daar heb ik nog wel een paar keer aan moeten denken als ik eerlijk ben", lacht Van Breukelen die destijds een meerjarenplan presenteerde, de 'Challenger', om de top van Nederland te bestormen.

"Dit bewijst dat het idee van de Challenger een heel goed plan was. We hadden alleen een aantal jaren nodig om die uitstraling op het veld te krijgen. Die drie jaar hebben we ook met name gezocht naar jongens met een bepaalde mentaliteit. Vreven, Wapenaar, Zwaanswijk, Kuyt, allemaal jongens die we vroeg weg hebben kunnen halen bij top-BVO's en top-amateurclubs." Na het vertrek van Van Breukelen bij FC Utrecht werd er pas geoogst. Toen FC Utrecht in 2003 met die spelers de KNVB Beker won.

De ode van Korneel


"Ik wilde Jean-Paul de Jong naar Cambuur Leeuwarden sturen, omdat we niet wisten wat we met hem aan moesten. Hij kwam toen op mijn kantoor en zei: 'Niemand stuurt mij naar Cambuur, want ik ben een echte Utrecht-speler en dat zal ik je de komende jaren laten zien ook!'" En zo geschiede.

Een Berg Sport is vrijdagavond vanaf 17.15 ieder uur te zien op RTV Utrecht.


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -