SVDU levert al 95 jaar voetbalscheidsrechters: 'Ik hoop dat er meer vrouwen lid worden'

UTRECHT - De typische voetbalhumor is aanwezig. "Lekker kort kapseltje. Dat was zeker schrikken toen je bij de kapper binnenliep." Maar wie denkt op zaterdagochtend een soort voetbalteam aan te treffen bij de training van scheidsrechtersvereniging SVDU in Utrecht, vergist zich. Zo is er ten eerste geen bal te zien op de atletiekbaan waar de training plaatsvindt.
Scheidsrechtersvereniging bestaat 95 jaar
"We trainen vooral de interval", vertelt Jan Winkelman. "Dus versnellen, dan even wachten en weer versnellen. Vandaag vooral hardlopen dus."

Veel veranderd in 95 jaar

"Toen ik vijftig jaar geleden begon, had je nog niet eens kaarten", vertelt Winkelman. "Dan gaf je iemand gewoon een klap op z'n schouder en zei je dat hij even normaal moest doen. Dat kan tegenwoordig natuurlijk niet meer."
Dat ziet ook voorzitter Eric de Vos. "Je hebt tegenwoordig bijvoorbeeld de VAR (Video Assistant Referee) en je hebt nu het vrouwenvoetbal dat sterk in opkomst is. Voetbal blijft veranderen."
De training op de atletiekbaan.
De training op de atletiekbaan. © RTV Utrecht / Peter Huting

Op het hoogste niveau

SVDU levert scheidsrechters voor vrijwel alle niveaus. Maar iedereen droomt natuurlijk om voor de Eredivisie te fluiten. Iemand die daar naar op weg is, is Thomas Hardeman uit Wijk bij Duurstede.
"We hebben hier een aantal jongens die in het betaald voetbal fluiten. Dat zijn Alex Bos en Dennis Higler. Ikzelf ben scheidsrechter in het Talententraject Betaald Voetbal. Dat betekent dat ik mijn wedstrijden in de tweede en derde divisie fluit en daarnaast vierde official ben in de Keukenkampioen divisie.
Thomas moet regelmatig uitleggen wat hij nou precies doet tijdens de scheidsrechtertraining: "Soms vragen mensen wat ik dan precies train: ga je dan heel vaak je kaart omhoog houden? Of heel hard op je fluitje blazen? Maar we trainen vandaag dus conditie. Intervaltraining. En we trainen natuurlijk ook de spelregels."
De scheidsrechtertraining.
De scheidsrechtertraining. © RTV Utrecht / Peter Huting

Vrouwenvoetbal

Steeds meer jongeren willen niet meer op zondag voetballen. Maar SVDU-voorzitter Eric de Vos kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Zeker nu het vrouwenvoetbal zo sterk groeit.
"Aan de ene kant zie je een veel groter sportaanbod voor jongeren. Vroeger kon je bijvoorbeeld alleen maar kiezen tussen voetbal en tennis. Nu is er veel meer keuze. Maar tegelijkertijd is het vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport van Nederland. We hebben nu maar 1 vrouwelijk lid. Maar ik hoop dat meer vrouwelijke scheidsrechters zich bij ons aanmelden."
Ook Thomas Hardeman hoopt op meer vrouwelijke collega's. "Ga gewoon fluiten. Het is echt super leuk. Het is mooi om leiding te geven aan 22 mannen of vrouwen. Ga het gewoon proberen en kom ook bij de scheidsrechtersvereniging. Dan kan je je je ervaringen uitwisselen en leuk komen trainen"