Jong Oranje sluit EK-kwalificatie af met nederlaag in Portugal

Justin Hoogma
Justin Hoogma © Orange Pictures
UTRECHT - Jong Oranje heeft de EK-kwalificatie afgesloten met een nederlaag in en tegen Portugal: 2-1. Na negen overwinningen op rij verspeelde de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi in Portimão de ongeslagen status. Het Nederlandse team stelde nog wel de groepswinst veilig.
Bij Jong Oranje begon Justin Hoogma in de basis. De speler van FC Utrecht werd acht minuten voor tijd gewisseld. Keeper Maarten Paes, die vorige wedstrijd nog speelde, was dit keer door bondscoach Van de Looi op de bank gehouden.
Door een verkeerde ingooi van aanvoerder Deyovaisio Zeefuik kon Fabio Vieira al na 1 minuut de score openen. De vleugelverdediger maakte zijn fout in de 42e minuut goed. Hij gaf een afgemeten voorzet op Cody Gakpo, die van dichtbij doel trof: 1-1. In de 53e minuut kwam Vieira met een van richting veranderd schot opnieuw tot scoren (2-1).
Kort daarna voorkwam Perr Schuurs in de doelmond de derde Portugese treffer. Namens Jong Oranje lieten Justin Kluivert en Gakpo kansen op de gelijkmaker liggen.

Oranje gekwalificeerd voor EK

Jong Portugal eindigde eveneens op 27 punten, maar belandde op de tweede plek op basis van de onderlinge resultaten. Het duel in Doetinchem won Nederland in oktober met 4-2.
Jong Oranje had zich eerder al gekwalificeerd voor het eindtoernooi, dat in twee delen wordt afgewerkt in voornamelijk Hongarije en Slovenië. Ook Portugal was voor het begin van de laatste groepswedstrijd al zeker van EK-deelname.