UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

SCH'44 en Zeist volgden trend: 'Blij met overstap naar de zaterdag'

1/5
ZEIST/HARMELEN - De voetbalclubs SCH'44 en Zeist zijn blij met de keuze om over te stappen van de zondag naar de zaterdag. Dat is de conclusie na een half seizoen voetballen op zaterdagmiddag. De eerste elftallen van de clubs uit Harmelen en Zeist speelden altijd in de zondagcompetitie. Afgelopen zomer switchten ze naar de zaterdag. Met als consequentie dat ze op het laagste niveau, de 4e klasse, moesten instromen.

De twee clubs volgden afgelopen zomer een trend, die al een aantal jaren aan de gang is. Eerder maakten in onze provincie onder meer FC Breukelen, Argon, JSV Nieuwegein, CDW en tal van andere clubs de overstap van de zondag naar de zaterdag. Soms, zoals in het geval van SCH'44, houdt de keuze een bewuste stap terug in. SCH'44 speelde vorig seizoen op zondag in de 2e klasse en is nu op zaterdag 4e klasser.

Bij Zeist was de keuze om naar de zaterdag te gaan vooral de wens van de spelers, aldus trainer Richard van Schuppen, die aan zijn tweede seizoen bezig is. "Ik heb een jonge groep, die komen net uit jeugd. Ze hebben dus altijd op zaterdag gevoetbald. Bovendien willen ze op zaterdag graag gaan stappen. Ik denk dat er jongens waren vertrokken als we op zondag waren gebleven. Nu hebben we zelfs nieuwe spelers gekregen uit het tweede van Jonathan."

Renato Dijksterhuis: Er zijn 10 tot 12 spelers weggegaan omdat ze op 2e klasseniveau wilden blijven spelen


Ook SCH'44 vervulde de wens van de spelers, maar dat had wel gevolgen voor de nieuwe trainer Renato Dijksterhuis. "Er zijn 10 tot 12 spelers weggegaan omdat ze op 2e klasseniveau wilden blijven spelen. Die zijn naar andere clubs vertrokken."

KOPLOPER

Zeist en SCH'44 zijn, vlak voor het ingaan van de winterstop, koploper in de 4e klasse. Zeist heeft uit tien duels 28 punten verzameld bij een doelsaldo van 40-8. SCH'44 doet het nóg beter: 33 uit elf en doelcijfers van 41-5. Voor beide clubs is dat niet echt verrassend. SCH'44 komt uit de 2e klasse, waar het vorig seizoen lang meedeed in de promotiestrijd. Zeist speelde de laatste twee seizoenen al nacompetitie voor een plaats in de 3e klasse.

Ik denk dat de 4e klasse zaterdag in de breedte minder sterk is dan de 4e klasse zondag"
Richard van Schuppen (trainer Zeist)

"Ik denk dat de 4e klasse zaterdag in de breedte minder sterk is dan de 4e klasse zondag", zegt Van Schuppen daarover. Een mogelijke oorzaak daarvoor is het feit dat je uit de 4e klasse zondag kunt degraderen, terwijl dat op zaterdag niet mogelijk is. "Daardoor verdwijnen op zondag de zwakste clubs en komen daar de sterkste 5e klassers voor in de plaats. Op zaterdag blijven de zwakste clubs gewoon in dezelfde klasse spelen", zegt Van Schuppen.

Richard van Schuppen: Wij hebben een selectie die mee moet kunnen in de 3e klasse.


De trainer mikt dit jaar met Zeist op promotie. "Wij hebben een selectie die mee moet kunnen in de 3e klasse. Als wij nu promoveren hoeven we volgend jaar niet tegen degradatie te voetballen", zegt Van Schuppen. Voor nu is het doel, uiteraard, om kampioen te worden. "Dat is de snelste manier om te promoveren."

SCH

Voor SCH'44 liggen de zaken iets anders. Die ploeg was, zoals gezegd, vorig seizoen lang in de race voor promotie naar de 1e klasse. De nieuwe trainer Renato Dijksterhuis kreeg dus een selectie onder zijn hoede die een veel hoger niveau gewend was dan de 4e klasse. "We hebben een goeie selectie en het is logisch dat we bovenin staan. Dat we ook bovenaan staan is minder logisch", aldus de oud-trainer van onder meer Maarssen, Montfoort en UVV. "Je moet toch waken voor gemakzucht en misplaatste arrogantie."

Lees verder onder de foto.

 De A-selectie van SCH'44 De A-selectie van SCH'44 | Foto: Website SCH'44

"Met deze selectie zouden we top 3e klasse kunnen spelen", vervolgt Dijksterhuis. "De club wil dat stiekem ook wel, maar schreeuwt die ambitie niet van de daken. En dat werkt wel prettig."

MEER TOESCHOUWERS?

Een belangrijk argument voor de overstap voor veel clubs is de hoop dat er op zaterdag meer toeschouwers komen. Bij Zeist merken ze daar weinig van, zegt Van Schuppen. "We hebben op zaterdag concurrentie van DOSC, Jonathan, FC De Bilt, en nog een paar clubs. Die mensen kunnen niet meer bij ons komen kijken. Op zondag hadden we alleen te maken met Saestum."

Bij SCH ligt dat anders. "Wij trekken veel meer publiek dan vorig jaar", vertelt Dijksterhuis. "Iedereen hier is blij met de keuze. Het is na elke thuiswedstrijd feest in kantine. Er wordt gegeten en er wordt gedanst. De kantine is tot 9 uur open. Iedereen, ook de mensen die tegen waren, is blij met de keuze."

Iedereen, ook de mensen die tegen waren, is blij met de keuze"
Renato Dijksterhuis (SCH'44)

SUCCESVERHALEN

Eerder maakte ook Houten een succesvolle overstap. Die club maakte de switch in 2016 en promoveerde al in het tweede seizoen naar de 3e klasse. Daarin staat Houten nu tweede. CDW ruilde in 2012 de 2e klasse zondag in voor de 5e klasse zaterdag. Inmiddels is de club uit Wijk bij Duurstede op zaterdag weer 2e klasser. FC De Bilt, dat in 2010 de keuze voor de zaterdag maakte, debuteert dit seizoen zelfs in de 1e klasse.

Lees verder onder de foto.

 CDW promoveerde afgelopen seizoen naar de 2e klasse CDW promoveerde afgelopen seizoen naar de 2e klasse | Foto: RTV Utrecht / Bert Kous

Overigens is de overstap niet voor elke club sportief een succes. Zo staat Cabauw, dat de afgelopen seizoenen op zondag in de 3e klasse speelde, nadat het afgelopen zomer de zondag inruilde voor de zaterdag, momenteel elfde in de 4e klasse.


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -