UStad UStad UStad UStad

- advertentie -
- advertentie -

Hoofd scouting Alje Schut in Een Berg Sport: "Accepteren dat sommige dingen niet kunnen"

1/6
UTRECHT - Het zijn de mannen op de achtergrond. Vaak onzichtbaar voor het grote publiek, maar als je goed kijkt zie je ze weleens op de tribune zitten. De voetbalscout. Bij FC Utrecht is Alje Schut hoofd scouting. De voormalig verdediger ligt aan de grondslag van de komst van spelers als Dalmau en Maher.

Alje Schut: "Dalmau is de nieuwe Sol"


Zo kreeg Schut de kersverse aankoop Adrián Dalmau vorig seizoen toevallig tijdens de opendag van Heracles al op de radar, vertelt hij in Een Berg Sport. "Toen ik hem daar zag dacht ik al: dit wordt de nieuwe Fran Sol. Die ga je dan volgen, maar uiteindelijk denk je: die is niet haalbaar voor FC Utrecht. Je blijft vervolgens contact houden met zijn agent en uiteindelijk ontstaat er een situatie waardoor hij ineens wel naar onze club kan komen. Gelukkig heb je dan een technisch directeur die ontzettend slagvaardig is."

Dalmau is de nieuwe Sol"
Alje Schut

Issah Abass is een speler die ook ineens bij FC Utrecht op de radar leek op te duiken. Maar de Ghanees, die van Mainz 05 wordt gehuurd, stond al op heel wat lijstjes. "Ik heb zelfs gehoord dat Van den Brom hem al kende, omdat hij al eens meetrainde met AZ", verklapt Korneel Evers. "Dat weet ik niet", antwoord Schut, "Abass is echt een voorbeeld van een speler die via het netwerk is gekomen. Dit is een voorbeeld van een speler die je normaal nooit kan krijgen, maar waarvan je op het juiste moment te horen krijgt dat hij beschikbaar is."

Er wordt soms wel met de deuren gegooid"
Alje Schut

Gert Kruys ziet het erg zitten in Abass. "Het is een geweldig ventje met heel veel dynamiek, maar hij is nog te gretig.", doelt de analist op de vele keren dat de aanvaller buitenspel loopt. "Hij moet wat langer wachten en dan pas gaan, maar we gaan zeker heel veel plezier aan hem beleven."

Alje Schut: "


Schut beslist niet in zijn eentje en dat is weleens frustrerend. "Je bent adviserend. Je ziet heel veel en wil heel veel. Daarom moet je accepteren dat sommige dingen niet kunnen", legt de Utrechter uit, "Dat heeft met geld te maken. Natuurlijk kun je wel wat sturen, maar ze zullen niet altijd naar je luisteren. Of er komt een club die net iets meer te bieden heeft. Dan ben je hem kwijt."

De ode van Korneel


Gert Kruys heeft veel respect voor de scouts van FC Utrecht. "Ze verrichten geweldig werk op dit moment. Het mooie is ook dat ze elkaar aanvullen en niet allemaal hetzelfde denken." Dat zorgt af en toe wel voor gesmijt met deuren op Zoudenbalch. "We hebben een vrij Utrechtse inslag", lacht Schut, "Iedereen heeft zijn mening, anders moet je geen scout worden. Als je je mondje niet klaar hebt als scout kun je beter wat anders gaan doen."

Jordy mag me bellen"
Michel Vorm

MICHEL VORM

Appie Boonen praat in 'Aan de tap met Ap', met doelman Michel Vorm. Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat de Nieuwegeiner onder de lat stond bij FC Utrecht. Inmiddels is hij na jaren in de Premier League transfervrij en clubloos. Voor Vorm is het nog altijd een droom om zijn carrière af te sluiten bij FC Utrecht.

 Michel Vorm in een ver verleden in FC Utrecht-shirt Michel Vorm in een ver verleden in FC Utrecht-shirt | Foto: FCUPhoto

"Op dit moment speelt er niks met FC Utrecht. Ik ben zoekende en heb nog geen beslissing genomen, maar Jordy (Zuidam) kan me bellen. Altijd", benadrukt de 'zwarte panter' in Club Dito.

Michel Vorm in Aan de tap met Ap: "Jordy mag me bellen"


Maarten Paes, de huidige eerste doelman van FC Utrecht, heeft geen makkelijk opgave, vindt Vorm. "Ik geef het je te doen. Hij is natuurlijk nog niet heel ervaren. Als je dan wedstrijden speelt zoals tegen VVV waarin je misschien vier ballen krijgt, dan is het wel heel moeilijk om geconcentreerd te blijven". Boonen countert. "Dan moeten ze misschien toch opzoek naar een ervaren doelman..." Vorm lacht. "We zullen zien. FC Utrecht zit sowieso in een hele nieuwe situatie. Clubs komen ineens naar de Galgenwaard om niet te verliezen. Dat is een hele andere beleving. Aanvallen is nou eenmaal moeilijker dan verdedigen."

FC Utrecht speelt zondag om 12.15 tegen FC Twente. De wedstrijd is LIVE te horen op Radio M Utrecht 93.1FM. Een Berg Sport is vrijdagavond ieder uur te zien op RTV Utrecht.


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -