Onder Omroep Utrecht Stichting (OUS) vallen de zenders UStad en BingoFM.

OUS is op 8 april 2018 voor de duur van 5 jaar door het Commissariaat voor de Media aangewezen als publieke media-instelling op lokaal niveau voor de gemeente Utrecht. Als lokale omroep verzorgt OUS de publieke media-opdracht uit artikel 2.1 van de Mediawet.

De lokale omroep voor Utrecht kent een lange geschiedenis. Van Domroep in de vorige eeuw naar UStad en BingoFM nu. In 2002 is OUS een samenwerking aangegaan met de regionale omroep RTV Utrecht. Een samenwerking die voor beide organisaties veel synergie heeft.

De zenders
UStad is de televisiezender met nieuws, informatie en cultuur uit de stad Utrecht. Ook worden programma’s uitgezonden die gemaakt zijn door studenten en door bewoners zoals U in de Wijk.

Bingo FM is het radiostation voor inwoners in de stad Utrecht. Bingo FM draait 24 uur per dag uitsluitend Nederlandstalige muziek afgewisseld met verkeersinformatie, nieuws en informatie uit de stad.

Beide zenders hebben een eigen website en app.

Dit zijn de uitgangspunten van OUS
OUS is een onafhankelijke lokale publieke omroep die álle inwoners van de stad Utrecht wil informeren over en betrekken bij hun directe omgeving.

Wij dragen bij aan een goed geïnformeerde en betrokken samenleving, door:

  • Zichtbaar te maken wat er leeft bij de mensen in de stad
  • De diversiteit van onze samenleving een gezicht te geven, zodat we elkaar beter leren kennen
  • Te duiden wat de gevolgen zijn van (landelijk) beleid voor onze stad
  • Samen te werken met partners met gedeelde doelstellingen met wie we ons media-aanbod verrijken
  • Onze verhalen in vele vormen te delen, op alle kanalen waar ons publiek actief is

Missie

  • Is het belangrijkste medium in de stad Utrecht voor nieuws en informatie
  • Maakt deze informatie actief toegankelijk via alle gangbare platformen
  • Sluit aan op de belevingswereld van de Utrechtse bevolking
  • Geeft richting en duiding binnen de informatiestromen die de Utrechtse burgers bereiken.

Visie
Het programma-aanbod van OUS is beschikbaar voor iedereen, biedt plaatselijke informatie aan die van waarde is voor iedereen, is een open discussieplatform voor iedereen. Tenminste, voor zover woonachtig en/of werkzaam in de gemeente Utrecht. Daarbij is maatschappelijke relevantie leidend bij al onze activiteiten. OUS is het “marktplein” voor alle inwoners in de gemeente. Door de digitalisering krijgt de consument via meer dan alleen de traditionele media zijn nieuws en informatie. Internet en de mobiele telefoon zijn niet meer weg te denken en moeten ten volle benut worden. Het is onze visie dat alle inwoners van Utrecht op ieder moment van de dag op welke manier dan ook over het laatste nieuws moeten kunnen beschikken, en informatie via OUS moeten kunnen verspreiden. In de gemeente Utrecht wil de publieke omroep OUS er via Bingo FM en Ustad garant voor staan dat niemand wordt buitengesloten van de informatie die relevant is. Binnen de enorme hoeveelheid beschikbare informatie ziet OUS het bovendien als zijn taak te duiden en te verdiepen, om zodoende de Utrechter behulpzaam te zijn bij zijn of haar meningsvorming.

De publieke waarde van OUS is samen te vatten in de volgende vier hoofdpunten:

1. Democratische waarde
We ondersteunen het maatschappelijk leven en debat door betrouwbaar en onpartijdig nieuws en informatie te brengen die burgers helpt de wereld te begrijpen en daarin volwaardig partij te zijn. Bovendien maken we de verspreiding van informatie door derden mede toegankelijk, en verspreidt deze verder via zijn eigen kanalen.

2. Culturele- en creatieve waarde
We verrijken het culturele leven in de gemeente door talent en publiek bij elkaar te brengen. Door publieksgericht naar nieuwe wegen te zoeken voor culturele uitingen en tevens ons culturele erfgoed te koesteren, verdiepen we de discussie over cultuur in onze stad.

3. Educatieve waarde
We bieden burgers van elke leeftijd en achtergrond formele en informele educatieve kansen in elk medium. We willen daarmee het kennisniveau helpen verhogen.

4. Sociale- en maatschappelijke waarde
Door de verschillende gemeenschappen in de gemeente Utrecht te laten zien wat ze gezamenlijk hebben en waarin ze van elkaar verschillen, leveren we een bijdrage aan de sociale cohesie en tolerantie in Utrecht, zowel binnen bevolkingsgroepen als daartussen.

Bestuurlijke organisatie
Op grond van de statuten is het dagelijks bestuur in handen van twee bestuurders, de heren G.W. Schuiteman en W.A. Valkenburg. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het gevoerde beleid.

Functies en namen van de Raad van toezicht OUS:

  • De heer M. El Loukili, voorzitter
  • Mevrouw C. Sarolea, lid
  • Mevrouw M. Salverda, lid

De onafhankelijkheid van de redactie wordt geborgd door het redactiestatuut. Dit statuut waarborgt de vrijheid van handelen van de redactie van Ustad en Bingo FM. De redactie staat onder leiding van de hoofdredacteur Wim Kramer.

Omroep Utrecht Stichting conformeert zich aan de zelfregulering voor de media. Dat betekent dat klachten over onze programma’s of onze journalistieke activiteiten eerst beoordeeld worden door de (hoofd)redactie. Via de mail (contactgegevens hierboven) kan een klacht ingediend worden. Beschrijf goed uw klacht en waarom u vindt dat wij verkeerd gehandeld hebben. In de regel krijgt u binnen 4 weken een schriftelijke reactie. Als u het niet eens bent met onze reactie op uw klacht dan kunt u zich wenden tot de Raad voor de Journalistiek.

RTV Utrecht Reclame B.V.
De commerciële verkoop van de reclamezendtijd is ondergebracht in een aparte B.V., RTV Utrecht Reclame B.V. Commerciële en redactionele belangen zijn op deze wijze gescheiden.

Mediaraad

De Mediawet verplicht zendgemachtigden ook om een Mediaraad te hebben. Daarin zitten vertegenwoordigers afkomstig van organisaties en bedrijven die een goede afspiegeling vormen van maatschappelijke stromingen in de provincie Utrecht. Deze vertegenwoordigers stellen het programmabeleid vast en geven hun goedkeuring. RTV Utrecht beschikt over een gezamenlijke Mediaraad die zich richt op de regionale en lokale zenders. Op deze pagina over de Mediaraad zie je wie er op dit moment inzitten.

Jaarverslagen
Ieder jaar publiceert RTV Utrecht een jaarverslag over het voorgaande kalenderjaar. RTV Utrecht is eind 2002 ontstaan uit een fusie tussen de lokale omroep van de stad Utrecht en de regionale omroep van de provincie Utrecht. Vandaar dat de jaarverslagen starten vanaf het jaar 2003. Op deze pagina kun je ze vinden.