Utrechtse opleiding Sterrenkunde nadert einde

UTRECHT - Medewerkers van de opleiding Sterrenkunde van de Universiteit Utrecht hebben donderdag afscheid van elkaar genomen. De universiteit moet bezuinigen en daarom wordt de opleiding na 370 jaar geschrapt.
De universiteit gaat vooral opleidingen in zogeheten moleculaire levenswetenschappen, fundamenten van de Natuurwetenschappen en duurzaamheid aanbieden. Daar past Sterrenkunde niet meer tussen, vindt de decaan. Staatssecretaris Halbe Zijlstra had universiteiten opgeroepen om zich te specialiseren.
Onbegrijpelijk, zegt hoogleraar Sterrenkunde Henny Lamers. Door het besluit om de opleiding te stoppen, gaat een prestigieus instituut verloren, zeggen de medewerkers. De hoogleraren en studenten hebben intussen wel een baan gevonden in Leiden en Amsterdam.
Ook zal Utrecht afscheid moeten nemen van SRON, het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek. De satellietbouwers gaan verhuizen naar Amsterdam en mede door het opheffen van de opleiding Sterrenkunde ziet het bedrijf geen reden om in Utrecht te blijven.
De historische sterrenwacht Sonneborgh blijft wel open. Het pand zal voortaan vooral dienen als museum.

Utrechtse opleiding Sterrenkunde nadert einde
'Opheffen opleiding Sterrenkunde is onbegrijpelijk'
Animatie: de geschiedenis van Sterrenkunde in Utrecht