Twijfel verzekeraars over MC Biltstraat

UTRECHT - Meerdere zorgverzekeraars overwegen hun contract met Medisch Centrum Biltstraat in Utrecht te verbreken. De organisaties hebben geen vertrouwen meer in het centrum, nu twee operatiekamers op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn gesloten vanwege slechte hygiëne.
Zorgverzekeraars Agis, Zilveren Kruis en FBTO hebben tegen RTV Utrecht gezegd dat ze dit jaar niet willen samenwerken met het Medisch Centrum als de situatie zo blijft. Andere verzekeraars beraden zich nog op de situatie.
Hoofdinspecteur Anca Ansink van de Inspectie voor de Gezondheidszorg adviseert patiënten die in de kliniek zijn behandeld, om de huisarts op te zoeken. Door de slechte hygiëne zou er een vergrote kans zijn op infecties. Ansink zegt dat de inspecteur de indruk kreeg dat in het Medisch Centrum Biltstraat winst maken en goedkoop werken voorop stond.

OVERDRIJVEN

Het Medisch Centrum vindt dat de inspectie de gezondheidssituatie overdrijft. Het bedrijf zegt dat niemand die het afgelopen jaar in het centrum is geopereerd of geholpen, een infectie heeft opgelopen. Het zou allemaal draaien om een apparaat dat instrumenten steriel moet maken. Volgens het bedrijf is een metertje stuk, maar betekent dat niet, dat er niets steriel is.
De inspectie zegt dat er wel meer aan de hand is. Volgens de toezichthouder is het bedrijf inmiddels bezig met verbeteringen.

Patiënten Medisch Centrum Biltstraat mogelijk besmet