Schoonmakersprotest Utrecht CS voorbij

UTRECHT - De grote actie van schoonmakers op Utrecht CS is alweer voorbij. Volgens vakbond FNV dreigde de NS de politie op de schoonmakers af te sturen. Vervolgens is woensdagavond besloten dat de schoonmakers direct vrijwillig zouden vertrekken.
Wat volgens de vakbond ook meespeelt, is dat de NS de toezegging heeft gedaan om zich hard te maken voor de zaak van de schoonmakers.
De schoonmakers strijden al maanden voor meer salaris en een betere cao. Het protest in de stationshal verliep rustig. Het was demonstranten verboden om doorgaande routes te blokkeren. De actievoerders zaten op de grond, riepen strijdkreten en verscheurden kranten. De hal lag bezaaid met papiersnippers. De schoonmakers waren van plan om op het station de nacht door te brengen.

NS

De NS is de grootste opdrachtgever van de schoonmaaksector. Tot nu toe werd de NS bij de acties gespaard, omdat het vervoersbedrijf had beloofd de schoonmakers te steunen, aldus vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten. Maar het is volgens hem bij mooie woorden gebleven.
De schoonmakers bezetten een maand geleden nog een nacht lang een gebouw op de Uithof. Die actie was
aangekondigd. Agenten probeerden toen tevergeefs de schoonmakers tegen te houden. FNV Bondgenoten heeft de demonstratie van vandaag tot het laatste moment geheim proberen te houden.

ZIEKTE

Het grootste struikelblok bij de cao-onderhandelingen zijn de zogeheten wachtdagen. Bij ziekte krijgen de werknemers nu de eerste twee dagen niet betaald en daar zijn ze niet blij mee. De werkgevers willen deze regeling zo houden.
De onderhandelingen tussen de werkgevers en de vakbonden zijn vrijwel vastgelopen. Morgen is er nog een laatste onderhandeling en met de demonstratie van vandaag willen de schoonmakers de druk verhogen.

FNV: actie Utrecht CS beëindigd omdat NS dreigde met politie