Salarissen Selexyz betaald, hoofdkantoor failliet

UTRECHT - Het hoofdkantoor van boekhandelketen Selexyz in Houten is failliet. Wel is er genoeg geld voor huur en salarissen om de winkels open te houden. Momenteel lopen gesprekken tussen Selexyz en tweedehandsboekenwinkel De Slegte over samenwerking. Er zijn ook andere partijen die belangstelling hebben voor Selexyz.
De salarissen van al het winkelpersoneel in de vijftien vestigingen van boekhandelketen Selexyz zijn dinsdag uitbetaald. Ook is de levering van boeken weer op gang gekomen, zegt bewindvoerder Dingemans van het in surséance van betaling verkerende Selexyz Boekhandels BV.
Voor het hoofdkantoor van het concern in Houten, waar de houdstermaatschappij van de boekenketen is gevestigd, heeft hij dinsdag faillissement moeten aanvragen.

VERTROUWEN

\"Zowel ABN/AMRO als het Centraal Boekhuis heeft vandaag zijn vertrouwen in de goede afloop voor de winkels uitgesproken\", aldus Dingemans. \"We zijn nu met man en macht met enkele partijen in onderhandeling om continuïteit voor de winkels te realiseren.
We koersen op een overname van de aandelen van de vennootschap waar de winkels onder vallen. Komen we tot aan akkoord, dan kunnen de winkels open blijven.\"

FINANCIERING

De rechtbank Utrecht verleende vorige week voorlopig uitstel van betaling aan Selexyz Boekhandels B.V. en benoemde Dingemans tot bewindvoerder. Zijn doel is de boekwinkels buiten de surséance te laten en deze overeind te houden. Met de bank heeft hij inmiddels overeenstemming bereikt over financiering voor de

korte termijn. Selexyz zucht onder een schuld van 15 tot 18 miljoen euro.
Selexyz Boekhandels B.V., waarvoor nu faillissement is aangevraagd, is de houdstermaatschappij van de keten boekwinkels, waaronder de vijftien grootste winkels van Nederland. Ook een internetwinkel maakt deel uit van het bedrijf en verder heeft het concern een groot aantal verkooppunten op universiteiten en hogescholen.
Tot de keten behoren bekende boekwinkels als Scheltema in Amsterdam, Donner in Rotterdam en Broese in Utrecht. Deze laatste winkel bestaat al sinds het midden van de achttiende eeuw.