Relschoppers FC Utrecht voor de rechter

UTRECHT - De politierechter in Utrecht behandelt vandaag de zaken tegen 74 fans van FC Utrecht. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de rellen in en rond het stadion Galgenwaard op 4 december. De rellen vonden plaats tijdens en na de wedstrijd tegen FC Twente.
Bij de behandeling van de zaak zijn al werkstraffen uitgedeeld maar ook werden vier mensen vrijgesproken. Zo vroeg het Openbaar Ministerie (OM) bijvoorbeeld aan de politierechter om twee verdachten niet te vervolgen omdat zij op weg zouden zijn geweest naar hun auto en dus niks met de rellen te maken hadden. Waarschijnlijk worden woensdag niet alle zaken worden behandeld.
De rellen begonnen nadat er in het stadion met vuurwerk werd gegooid onder meer richting het gezinsvak van Utrechtfans. Een groep Utrechtsupporters bestormde daarna het hek om het veld, waarbij stewards in de verdrukking raakten.
Buiten het stadion kwam het tot een veldslag met de politie, die werd bekogeld met stenen, vuurwerk en fietsen. Meerdere agenten raakten daarbij gewond.

CAMERABEELDEN

Aan de hand van camerabeelden kon de politie naderhand 74 verdachten opsporen. Veel van de beelden zijn getoond in Bureau Hengeveld. Een aantal van de verdachten is minderjarig. De beelden zullen op de zitting worden getoond, om te laten zien wat de individuele verdachten precies hebben gedaan.
De advocaat van één van de verdachten noemt het gedrag van de groep een geval van massahysterie. De raadsman wil graag deskundigen op dit gebied oproepen om hun mening te geven.

POLITIERECHTER

Een politierechter is een rechter die oordeelt over eenvoudige strafzaken. Het gaat dan altijd om zaken waarin een straf geëist wordt die minder is dan één jaar. Deze rechter oordeelt alleen. Als de rechter de zaak niet eenvoudig vindt of de straf zou hoger moeten zijn dan een jaar, dan wordt de zaak verwezen naar de meervoudige kamer.
Ook voetbalbond KNVB kan de verdachten een straf opleggen. Ze kunnen een stadionverbod van enkele jaren krijgen of hebben dat al.