Catharijneconvent belicht rol vrouw in de kerk

UTRECHT - Museum Catharijneconvent in Utrecht besteedt de komende maanden aandacht aan de vele rollen die vrouwen, veelal achter de schermen, in de christelijke kerken hebben vervuld en nog steeds uitvoeren. De expositie Vrouwen voor het voetlicht opent op 31 maart.
Het is volgens het museum de eerste overzichtstentoonstelling ooit van de uiteenlopende manieren waarop vrouwen zich altijd hebben ingezet voor de kerk. "Van de heilige Barbara tot majoor Bosshardt, gepassioneerde en krachtige vrouwen waren en zijn onmisbaar", aldus het Catharijneconvent.
De expositie toont schilderijen en tekeningen van historische vrouwen, maar ook onder andere het habijt van een non, de traditionele stippeltjesjurk van een diacones en het originele uniform van majoor Bosshardt. Moderne foto's tonen hoe vrouwen nog altijd het kerkelijk zilver poetsen, de bloemen schikken en de kinderen opvangen.
Bezoekers van de tentoonstelling, die op 31 maart opent, kunnen ook deelnemen aan workshops. Zo valt liturgisch bloemschikken te leren en is er een cursus eierwarmers breien voor Pasen. Schrijfsters als Kristien Hemmerechts en Manon Uphoff geven lezingen over zichzelf en de kerk.
Vrouwen voor het voetlicht is te zien tot 25 juni.