Utrecht wil binnenstad grondig aanpakken

UTRECHT - Als het aan de gemeente Utrecht ligt, gaat de hele binnenstad op de schop. Er moet eenheid komen in de openbare ruimte en er moeten lastige keuzes worden gemaakt, zegt het college. Burgers worden uitgenodigd om mee te praten.
Het college zegt dat het centrum te druk is geworden om iedereen - automobilisten, fietsers, voetgangers en busreizigers - tevreden te kunnen stellen. Daarom zouden auto's uit de binnenstad moeten worden geweerd en moeten bussen op termijn worden vervangen door trams.
Fietsers die niet in het centrum hoeven zijn, zouden daar volgens het college ook niet doorheen moeten fietsen.
De omzet in het centrum daalde de afgelopen zeven jaar flink en de komst van internetshoppen stelt volgens het college andere eisen aan het winkelgebied. "Het moet ook gewoon leuk en mooi en fijn zijn en dat stelt andere eisen aan de openbare ruimte", zegt wethouder Mirjam de Rijk. "Dat is uiteindelijk ook goed voor de winkels"
Er is 27 miljoen euro beschikbaar. De brede aanpak van het centrum is nog een pilot. Op 20 maart kunnen betrokkenen hun mening geven over het plan op de raadsinformatieavond van de gemeenteraad.