Politie Utrecht richt zich op 120 bendeleden

UTRECHT - De gemeente Utrecht, politie en het Openbaar Ministerie richten zich de komende tijd op ongeveer 120 relschoppers in de stad. Het zijn de kopstukken van overlastgevende en criminele jeugdgroepen. Dat bleek dinsdag tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad.
Utrecht begon in januari met zijn 'kopstukkenaanpak' om zo de overlast van jeugdgroepen in de stad te verminderen. Twintig rechercheurs en twee officieren van justitie zijn daar speciaal voor aangesteld.
Elke rechercheur zal drie kopstukken van bendes volgen. Buurtbewoners kunnen direct contact leggen met de betrokken rechercheur.

JEUGDGROEPEN

De stad kampt met overlast van 36 jeugdgroepen, waarvan er 19 niet alleen overlast geven maar ook crimineel zijn. Die groepen maken zich onder meer schuldig aan vandalisme, intimidatie van buurtbewoners, diefstal en inbraak. Door de rotte appels uit de groep te halen hoopt Utrecht de rest van de groep ook te bereiken.
Vorige week stonden de eerste zes raddraaiers voor de rechter. Ze kregen boetes en een celstraf voor diefstal, belediging van agenten en woninginbraak. Op 4 april is de volgende kopstukkenzitting.