Utrechter uit Marokkaanse politiecel

UTRECHT - De Marokkaanse Nederlandse activist Yuba Zalen uit Utrecht is vrijgelaten uit een Marokkaanse politiecel. Dat meldt de Amazigh Times.
Zalen werd gearresteerd bij een demonstratie in de stad Imzouren. De 24-jarige bibliotheekmedewerker is lid van de 20 februaribeweging, de jongerenbeweging die oproept tot meer democratie in Marokko.
Voor zover bekend is Zalen niet in staat van beschuldiging gesteld. Hij mocht direct naar huis.
Zalen werd waarschijnlijk opgepakt toen hij tijdens een protestmars een foto wilde maken voor de website Amazigh Times. Volgens de website was de activist niet werkzaam voor Amazigh Times, maar was hij op vakantie in de stad Imzouren toen hij daar de demonstratie werd gehouden.
Volgens de advocaat van Zalen is zijn cliënt na zijn arrestatie gemarteld. Vrienden en familie maakten zich, net als het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, grote zorgen over hem.
Vanwege de slechte omstandigheden in Marokkaanse politiebureaus vroeg het SMN de Nederlandse ambassade in Marokko in te grijpen. De PvdA kondigde Kamervragen aan.
De 20 februaribeweging is vorig jaar ontstaan na massale betogingen in Marokko, in navolging van de demonstraties in Tunesië en Egypte. In tegenstelling tot die landen, zijn in Marokko de machthebbers niet afgetreden.
Wel heeft de koning een grondwetswijziging aangekondigd, maar dat gaat volgens de activisten niet ver genoeg.