Utrechtse activist opgepakt in Marokko

UTRECHT/IMZOUREN - De Nederlands-Marokkaanse activist Yuba Zalen uit Utrecht is in Marokko gearresteerd bij een demonstratie in de stad Imzouren. De 24-jarige bibliotheekmedewerker is lid van de 20 februaribeweging, de jongerenbeweging die oproept tot meer democratie in Marokko.
Zalen werd waarschijnlijk opgepakt toen hij tijdens een protestmars een foto wilde maken voor de website Amazigh Times. Volgens de website was de activist niet werkzaam voor Amazigh Times, maar was hij op vakantie in de stad Imzouren toen hij daar de demonstratie werd gehouden.
Volgens de advocaat van Zalen is hij na zijn arrestatie gemarteld. Vrienden en familie zijn bezorgd om hem. Dat geldt ook voor het SMN, het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, waar hij aan verbonden is.
Vanwege de slechte omstandigheden in Marokkaanse politiebureaus heeft het SMN de Nederlandse ambassade in Marokko gevraagd in te grijpen. De PvdA gaat Kamervragen stellen over de situatie van de Utrechter.

BETOGINGEN

De 20 februaribeweging is vorig jaar ontstaan na massale betogingen in Marokko, in navolging van de demonstraties in Tunesië en Egypte. In tegenstelling tot die landen, zijn in Marokko de machthebbers niet afgetreden.
Wel heeft de koning een grondwetswijziging aangekondigd, maar dat gaat volgens de activisten niet ver genoeg.