Peiling: minder stemmen Samsom na rel Wolfsen

UTRECHT - Kandidaat-partijleider Diederik Samsom gaat nog steeds aan kop in de strijd om het PvdA-leiderschap. Maar hij heeft wel iets aan populariteit ingeboet na zijn opmerkingen over partijgenoot Aleid Wolfsen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.
Samsom zou nu steun krijgen van 45 procent van de huidige PvdA-stemmers en van mensen die mogelijk op de partij gaan stemmen. Donderdag, voor Samsoms gewraakte uitspraak dat Utrecht gelukkiger zou worden van een andere burgemeester, zag 48 procent van de mogelijke PvdA-stemmers Samsom nog als nieuwe leider.
Ronald Plasterk lijkt van Samsoms uitspraken over Wolfsen te profiteren. Hij kon donderdag rekenen op de steun van 31 procent van de PvdA-stemmers. Vrijdag was dat opgelopen tot 34 procent, volgens Maurice de Hond.

OPSPRAAK

Samsom kwam in opspraak nadat hij op een bijeenkomst in Utrecht had gezegd dat een tweede termijn voor burgemeester Wolfsen hem 'geen optie' lijkt. "Ik ben geen Utrechter, dus ik hoef me niet in te houden. Ik denk dat een andere burgemeester van Utrecht gelukkiger wordt en dat Utrecht gelukkiger wordt van een opvolger."
Samsom belde na zijn uitspraken Wolfsen op om excuses aan te bieden. Wolfsen accepteerde die. Samsom herhaalde zijn excuses op Twitter en zei dat hij het incident achter verder zich wil laten.