Raad: wel 2e Asselijnstraat maar zonder bussen

UTRECHT - De 2e Asselijnstraat in de Utrechtse Dichterwijk krijgt geen 1600 bussen per dag te verwerken. De weg wordt wel gebouwd, maar alleen voor bestemmingsverkeer naar het kantoor van PostNL, bouwverkeer voor de OV-terminal en de woningen die daar gepland zijn. Dat heeft de gemeenteraad besloten.
Het amendement van de VVD en PvdA om geen enkele bus door de 2e Asselijnstraat toe te staan, werd donderdagavond unaniem door de raad aangenomen.
De gemeente Utrecht wil een groot deel van de bussen aan de Jaarbeurskant van het station laten vertrekken. Die moeten gaan rijden over een nieuwe Verlengde van Zijstweg, maar daarvoor heeft de gemeente nog niet alle grondrechten. Totdat er overeenstemming is met de eigenaar van het kleine, maar cruciale stuk grond, wilde de gemeente de bussen over de 2e Asselijnstraat laten rijden.
Als de stad de grond niet tijdig weet aan te kopen, kan dat problemen geven voor het openbaar vervoer in de stad. In januari zei de eigenaar van de grond, een Brits investeringsbedrijf, echter tegen RTV Utrecht dat een deal met de gemeente op een haar na rond was.
De wethouder gaat op termijn kijken of de 1e Asselijnstraat kan worden gesloopt voor een parkje.