'Opvang dakloze buitenlanders richten op terugkeer'

UTRECHT - De gemeente Utrecht moet de plannen aanpassen voor de opvang van dakloze buitenlanders die niet uit de EU komen. Dat wil de VVD in de stad. De gemeente zou veel meer moeten inzetten op de terugkeer van de vreemdelingen naar hun thuisland, vindt de partij. Vanavond praat de raad over de daklozenplannen.
In de bossen rondom Utrecht werden vorig jaar tentenkampen ontdekt met dakloze buitenlanders. Het ging veelal om Polen en Roemenen, maar ook om illegalen en mensen zonder identiteitspapieren. De gemeente wil daarom een proef starten met enkele opvangplekken voor niet-Nederlandse daklozen.
Wat betreft de Polen wil de gemeente samenwerken met Barka, een instelling die nu al veel Polen uit de brand helpt. Dat kan op grote instemming rekenen van de raad. De onvoorwaardelijke opvang van andere niet-Nederlandse daklozen, gaat sommige partijen veel te ver. De VVD wil dat de stad daarom meer gaat samenwerken met de IND.
Het benodigde geld, ruim 8 ton, wil de gemeente uit reserves halen. Als de proef slaagt hoopt het college dat het Rijk structureel geld wil geven voor de opvangplekken.
De PVV is overigens mordicus tegen de opvang. De partij zegt dat gemeenten in 2007 hebben beloofd om te stoppen met de noodopvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen.