Econoom: "Vrede van Utrecht rekent zich ten onrechte rijk"

UTRECHT - Of de veelbesproken Vrede van Utrecht winstgevend wordt is nog maar zeer de vraag. Volgens econoom Gerard Marlet van het University College rekent de stichting Vrede van Utrecht zich ten onrechte rijk.
De stichting denkt dat elke euro die in het evenement van volgend jaar wordt gestoken twee tot drie euro oplevert. De praktijk wijst anders uit, zegt Marlet, die beweert dat andere steden de ervaring hebben dat daar maximaal de helft werd terugverdiend.
Marlet zegt dat gemeentes vaak een veel te rooskleurig beeld hebben, omdat alleen de cijfers van succesvolle steden worden genoemd. "Ze publiceren meestal alleen de onderzoeken die goed uitkomen. Rapporten over de start van de Tour de France in Rotterdam bijvoorbeeld, of de start van de Giro d'Italia in Amsterdam, die zijn niet eens openbaar gemaakt, omdat die heel erg teleurstellend waren."
Voor de Vrede van Utrecht wordt bijna 20 miljoen euro uitgetrokken. Het culturele feestjaar is een opmaat naar de verkiezing van Culturele Hoofdstad van Europa. Utrecht wil dat in 2018 worden en daarvoor wordt nog eens anderhalf miljoen euro betaald.