VVD: Utrecht telt straks niet meer mee

UTRECHT - De VVD in Utrecht is bang dat de Domstad de aansluiting verliest met de andere drie grote steden. Aanleiding is het opheffen van het Bestuur Regio Utrecht. Volgens raadslid Willem Buunk lijkt het erop dat het kabinet Utrecht niet langer ziet als onderdeel van de G4, het overleg van de vier grootste steden waar belangrijke besluiten worden genomen.
Het BRU is een samenwerkingsverband van negen gemeentes in het hart van de provincie, vooral op het gebied van openbaar vervoer. Het kabinet hevelt die taken voortaan over naar de provincie.

VECHTEN

De VVD vindt dat burgemeester Aleid Wolfsen als voorzitter van het BRU had moeten vechten voor zijn stad. Het college van burgemeester en wethouders had volgens Bunnk meer aansluiting had moeten zoeken bij de Noordvleugel, het noordelijke deel van de Randstad met Amsterdam als grootste stad.
Buunk: "De burgemeester zit nu achterin de bus en niet meer aan het stuur. Hij weet dus niet waar het geld naar toe gaat."

OVERVALLEN

Burgemeester Wolfsen zegt dat het BRU overvallen is door het opheffen van de bestuurslaag, ook al stond dat aangekondigd in het regeerakkoord. Wolfsen baalt ervan dat de provincie voortaan over het geld beslist, maar vindt de beschuldiging van de VVD grote onzin.
"We blijven lid van de G4, we blijven lid van de Randstad, we blijven lid van de Noordvleugel, maar het geld voor het ov in de stad en in de stadsregio gaat nu naar de provincie," aldus Wolfsen.