Planeten kijken tijdens sterrenkijkdagen

UTRECHT - Op 70 plaatsen in Nederland kunnen mensen dit weekend kennismaken met de sterrenkunde. Tijdens de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen stellen onder meer sterrenwachten als de Sonnenborgh in Utrecht vrijdag, zaterdag en zondag in de avond hun telescopen weer ter beschikking aan geïnteresseerden.
Bij helder weer kunnen de bezoekers gratis of tegen een lage prijs met eigen ogen onder meer kraters op de maan, de planeten Mercurius, Venus, Jupiter, Mars en Saturnus, het sterrencluster de Pleiaden en de Orionnevel zien.
Mocht het weer tijdens de Sterrenkijkdagen niet goed genoeg zijn, dan is op de locaties genoeg informatie over de sterrenkunde beschikbaar. Ook zijn instrumenten, documentatie, foto's en films te zien.
In de provincie Utrecht zijn diverse activiteiten georganiseerd. Behalve in de Sonnenborgh kunnen belangstellenden terecht bij de publiekssterrenwacht Schothorst in Amersfoort, bij het IVN Vecht en Plassen in Tienhoven en bij Astrovereniging Omega Centauri in Wilnis.
De landelijke coördinatie van de dagen ligt bij Stichting De Koepel in Utrecht, die amateursterrenkundige activiteiten in Nederland ondersteunt. Het is de 36e keer dat de Sterrenkijkdagen worden georganiseerd.

Sterrenkijken in de Sonnenborgh in Utrecht