Formateur Utrecht: "Ik mocht deskundigde inhuren'

UTRECHT - Senator Tof Thissen van GroenLinks kreeg in 2010 toestemming van de gemeente Utrecht om een externe deskundige in te huren die hem kon helpen bij zijn werk als formateur van een nieuw college.
Thissen werkte zelf onbezoldigd, de vrouw die hij inhuurde voor secretariaatswerkzaamheden heeft daarvoor 10.000 euro gedeclareerd bij de gemeente.
Dat zegt de fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer dinsdag in een reactie op vragen die de Utrechtse oppositiepartijen VVD en Leefbaar Utrecht hebben gesteld over het inschakelen van de externe adviseur.
De Utrechtse oppositie wil weten wie er precies toestemming heeft gegeven en waarom er geen personeel van de gemeente is gebruikt. Ook zijn de VVD en Leefbaar Utrecht verbaasd dat voor externe hulp is gekozen, terwijl alle partijen juist vonden dat het inschakelen van dure, externe adviseurs teruggedrongen moest worden.

KRITIEK

Thissen huurde een oud-collega van hem in, omdat 'zij vrijelijk kritiek op hem zou kunnen uiten'. Hij vond het belangrijk dat hij met iemand kon werken die los stond van Utrecht en partijbelangen, liet hij dinsdag weten.
GroenLinks noemt het wonderlijk dat de kwestie nu weer aan de orde komt, terwijl er destijds op voorhand toestemming is gevraagd en gekregen.